Gaudir de la muntanya de forma segura a la tercera edat

(AMB VÍDEO) Prova pilot per acostar els padrins i padrines a l'entorn natural del Principat de la mà de Protecció Civil i Creu Roja Andorrana

Gaudir de la muntanya de forma segura a la tercera edat

L'edat no ha de suposar una barrera per gaudir de l'entorn natural d'Andorra de forma segura. Amb aquesta idea Protecció Civil de la mà de la Creu Roja Andorrana han realitzat una prova pilot d'una sortida a la muntanya a la qual han participat una vintena de padrins i padrines de les llars de jubilats de les parròquies d'Ordino i la Massana, i els usuaris del servei de teleatenció domiciliària de l’entitat solidària. Alguns estan ben acostumats a caminar per terreny muntanyós, com és el cas de la Maria Garcia, una veïna de l'Aldosa de la Massana de 82 anys, i d'altres que ho feien per primera vegada com la Maria Helena Gómez que tot i viure al Principat, fa 42 anys, mai havia fet cap excursió pel Pirineu. Ara jubilada, ha aprofitat l'oportunitat per descobrir una part del territori que desconeixia. 

L'acció ha consistit en una caminada al Parc Natural de Sorteny, des del pàrquing fins al refugi de Sorteny, un recorregut de dos quilòmetres i dos-cents metres de nivell positiu. Abans d'iniciar la ruta s'han donat alguns consells d'autoprotecció per gaudir de la muntanya de forma segura i durant el trajecte s'han realitzat diverses parades per fer explicacions de la flora i la fauna del Parc Natural de Sorteny a càrrec de l'adjunt al cap de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del comú d'Ordino, Marc Font. 

Per fer una sortida a la muntanya cal preparar-la el dia abans. Alguns consells que es donen des de Protecció Civil és portar el mòbil ben carregat, avisar els familiars que es durà a terme la sortida, consultar la meteorologia i a més es recomana dur pals. Amb tot, cal previsió i prudència per gaudir del paisatge natural. 

La valoració dels padrins i padrines ha estat molt positiva de poder fer una activitat a la natura i que implica un vessant social però també esportiva. Ara és moment d'analitzar els elements que han funcionat i els quins no, per tal d'extrapolar la iniciativa a la resta del Principat, com podria ser a les Valls d'Orient, agrupant els avis de Canillo i Encamp, i les Valls Centrals amb els padrins i padrines d'Escaldes - Engordany, Andorra La Vella i Sant Julià. Es treballa amb la idea de programar tres sortides anuals per apropar al col·lectiu vulnerable els màxims consells per gaudir d'un entorn natural com el que disposa Andorra. 

Comentaris

Trending