Gallardo s’encomana a “les gestions oportunes” per reduir l’impacte d’un eventual tall de frontera

El ministre de Presidència i Economia evita referir-se en excés a “especulacions”, assegura que els experts de la UPC parlen des del desconeixement i que Andorra és “un país segur”, però admet que si els veïns tanquen les fronteres “no ens queda res més que negociar”

El ministre Jordi Gallardo just abans d'iniciar una de les trobades, telemàtiques, relatives a la Cimera iberoamericana.
El ministre Jordi Gallardo just abans d'iniciar una de les trobades, telemàtiques, relatives a la Cimera iberoamericana. Toni Solanelles

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha evitat parlar de les “especulacions” en relació a un possible enduriment de les mesures a Catalunya que puguin afectar la mobilitat i les fronteres i ha assegurat que no hi ha motius per sol·licitar un tancament perimetral del Principat. Si els veïns adopten decisions que afectessin Andorra, “farem les gestions oportunes perquè els efectes siguin els mínims possibles”. Gallardo, però, no ha plantejat cap pla B, cap alternativa a l’estratègia del cribratge i d’anunciar el país com una destinació segura.

El titular de Presidència ha atribuït al desconeixement les recomanacions dels experts del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el sentit que Andorra hauria de tancar les fronteres per evitar la propagació del virus. “La situació no és tan greu ni greu”, ha afirmat Gallardo, que ha recordat que al Principat es fan molts tests però que. En aquest sentit, ha expressat el màxim respecte per les recomanacions dels experts però ha comentat que es fan des d'una òptica de desconeixement. “Aquesta estratègia -la de cribrar- té un risc però també té aspectes positius. El risc és que els tests donen unes xifres que no són comparables amb les dels altres països. Un aspecte positiu és que donen un alt coneixement de l’estat de salut de la població i situa Andorra com un país segur. Aquest és el missatge que hem de donar. La gent pot pujar a Andorra”.

La frontera amb França.

Relacionat

Un grup d’experts recomana a Andorra tancar fronteres per frenar els contagis

El responsable ministerial ha opinat que “estem fent les coses el millor que sabem i fent tots els esforços possibles perquè els turistes que vinguin estiguin tranquils”. Gallardo admet que cada cop que hi ha una decisió que afecta a les fronteres “crea neguit”, però ha evitat parlar-ne perquè no s’està en aquest estadi i no creu que hi hagi un tancament “perquè la situació no és tan greu. Fins que no hi hagi una decisió ferma no es poden formular suposicions”. D’alternatives en cas de més restriccions no n’hi ha. “Som un enclavament geogràfic; no tenim ni aeroport, ni port, ni tren.”

El responsable ministerial manté que “la situació no és tan greu ni greu” com perquè hi hagi d’haver un tancament de fronteres, i atribueix el parer dels experts de l’UPC al desconeixement

Per tant, i en el cas que els veïns “prenguin decisions que ens puguin afectar”, “farem les gestions oportunes perquè els efectes siguin els mínims possibles”, ha dit un Gallardo que ha afegit que “no ens quedarà un altre remei que negociar” tot tenint en compte que el Principat té “una casuística particular” amb ciutadans del Principat que necessiten fer-se tractaments sanitaris a Catalunya però també ciutadans de l’Alt Urgell que es traslladen a Andorra a tractar-se. “Hi ha transfronterers i tota una economia, no només el país sinó tot el Pirineu, que depèn d’Andorra”, ha afirmat el ministre.

Gallardo ha fet aquestes declaracions abans de la IV reunió de ministres i altes autoritats de Ciència, Tecnologia i Innovació que es fa, de manera telemàtica, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. El ministre ha destacat que un dels objectius de la trobada, prèvia a la Cimera Iberoamericana de l'any vinent, és l'accés a la innovació i la reducció de la bretxa digital. En aquest sentit ha assegurat que “cal treballar en polítiques per disminuir aquesta bretxa. Podem aprendre de la resta de països i compartit propostes”.

El titular d’Economia també ha parlat del comerç digital al Principat. Ha mirat de treure ferro a les dificultats legals que hi ha al país per poder-hi haver un e-comerç ‘de veritat’. Ha recordat que ja hi ha moltes empreses que fan e-comerç al Principat encara que ha admès que la diferència entre costos i beneficis amb les traves que hi ha actualment fa que la facturació no pugui ser la que podria arribar a ser fins que no se superin “les dificultats legals”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending