La quinzenal assemblea ha tingut un punt important, tal com destaca el director del Fòrum, Anthony Francome, que ha estat la renovació al complet de la taula permanent. Durant els catorze dies els candidats s’han presentat a través de les xarxes socials en diferents vídeos. Tot i que en un inici eren set les persones que es postulaven, dos d’ells han hagut de retirar-se. Segons explica Francome, “estudien i treballen i els ha resultat impossible compaginar-ho tot”. Per tant, els cinc que quedaven han passat a formar part de la junta de forma automàtica.
D’aquesta manera, els nous components de la taula permanent seran Adria Tappi, Jessica Leticia Novais, Rodrigo Villafuerte, Joan Jiménez i Cezara Corduneanu. El següent pas serà realitzar les diferents trobades escaients per tal de repartir i reorganitzar la junta amb els diferents càrrecs. Francome destaca, però, que “aquesta divisió de càrrec és el menys important, perquè tots tenen aquesta visió de compartir les tasques, però cal per una qüestió d’organització interna i per la nova llei, que permet descarregar-se d’una part important de logística i administrativa, que fins ara la taula tenia moltíssima càrrega, i centrar-se més en la part de visió i estratègia”.
Així mateix, aquesta assemblea ha servit per aprovar la creació de dues taules de treball. La primera d’elles se centrarà en l’acord d’associació amb la Unió Europea i, l’altra, en salut mental i hàbits saludables. En el primer cas es treballaran tres punts essencials, que és “incidir en la negociació aportant una mirada jove, assegurar una correcta divulgació i millorar la qualitat de vida a través dels futurs programes i convenis”. A grans trets, Francome assenyala que respon a “la necessitat de socialitzar i discutir amb els joves aquest acord”. Una part es farà amb col·laboració amb el ministeri i la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus. El director del Fòrum destaca que “nosaltres no estem ni a favor ni en contra, el que es vol és obrir un debat serè per veure com pot afectar aquest acord als joves, i quins avantatges i inconvenients té”.
Així mateix, posant-se en la perspectiva que finalment l’acord d’associació s’acabi tancant favorablement, Francome assenyala que hi ha tota una sèrie de programes, incloent-hi els Erasmus Plus, dels quals Andorra podria arribar a beneficiar-se’n. “Nosaltres volem veure quin grau d’incidència o quins són els elements que es podrien negociar més fàcilment i que tindran més interès des de la perspectiva dels joves”, puntualitza el director.
L’altra comissió de treball se centrarà en la salut mental i els hàbits saludables, des d’una visió més allunyada de l’atenció clínica. Es treballarà molt lligada al Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (PISMA) i el que es busca, en última instància, és aportar una visió jove. “Aquests tipus de programes es fan des d’una visió adulta, i creiem que podem aportar un altre aspecte, intervenir amb una nova mirada que des de les institucions pot ajudar a ser més participatiu”, explica Francome.
Actualment a aquestes comissions ja hi ha set a la centrada a l’acord d’associació i sis a la de salut mental, tots ells participants del Fòrum. “Alguns estan més implicats a uns nivells, i d’altres són joves que tenen ganes d’intervenir en aquests àmbits”, assenyala Francome. El concepte de comissió, en aquests casos, s’ha replantejat per tal d’assegurar la seva fluïdesa i el seu bon funcionament. Per tant, es compta amb una part de voluntaris, com era tradicional, però també amb el cos tècnic, que actualment està format únicament per Francome, però que té visió d’incorporar una persona de comunicació i una altra de gestió de projectes. “La idea de moment és que els joves puguin aportar les seves idees i que des del cos tècnic se’ls ajudi per estructurar accions, com campanyes de comunicació”.
Comentaris