Un estudi constata que la majoria de sectors s’han recuperat més ràpid del previst de la pandèmia

‘La Covid a Andorra – la seva incidència en l’economia de la classe treballadora’ actualitza les dades presentades a inicis d’any i confirma que la vacunació i les variants menys greus del coronavirus han estat claus pel retorn a la normalitat

La recuperació del turisme ha estat clara els darrers mesos.
La recuperació del turisme ha estat clara els darrers mesos.

La gran majoria dels sectors econòmics i socials han tornat durant el 2022 a la normalitat després de dos anys de pandèmia. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi fet públic des d’Andorra Recerca + Innovació (ARI), la Fundació Reig i Andtropia, elaborat per Marta Alberch. Es tracta d’un treball que actualitza els indicadors analitzats en un primer informe presentat el passat gener. Es considera que la vacunació i el fet d’haver aparegut variants menys greus del coronavirus han permès una recuperació més àgil del que s’havia esperat.

Al gener, totes tres entitats van fer públic una primera versió de l’estudi. Sota el títol ‘La Covid a Andorra - la seva incidència en l’economia de la classe treballadora’, s’analitzava quin havia estat l’impacte de la crisi sanitària al país. Ara, s’ha volgut actualitzar, amb dades ja definitives del 2021 i, en alguns àmbits, fins i tot del 2022. Això, remarquen els autors, “ens hauria de permetre veure l’evolució d’un any que, tot i no estar en plena pandèmia, continuava tenint certes restriccions, patia onades de contagis mentre les campanyes de vacunació s’anaven ampliant i l’economia reobria”.

En general, s’entén que “les dades i els indicadors de l’any 2021 i del març del 2022, en alguns sectors, mostren un retorn a la normalitat” que “ha estat possible gràcies als bons nivells de vacunació i a les variants menys greus de la Covid que han permès anar eliminant paulatinament les restriccions”. Això, apunten “ha permès recuperar més aviat del previst alguns dels sectors econòmics principals d’Andorra com el turístic”. Coincideix, a més, amb l’impuls de la construcció.

Déborah Ribas, Joan Micó i Marta Alberch, abans de la presentació.

Relacionat

La pandèmia agreuja la precarietat laboral que repercuteix en despeses com les extraescolars

Es remarca que les bones xifres laborals es veuen també a altres àmbits com el comerç, l’hoteleria o la restauració. Un bon exemple es pot trobar en vàries dades actualitzades al març. Així, el nombre d’assalariats va arribar als 42.892, ja a prop dels 43.042 de febrer de 2020 -just abans de l’esclat de la pandèmia-. En canvi, el nombre de persones que percebien la prestació per desocupació tot just era de 22, fins i tot per sota del de dos anys enrere. També es destaca que la temporada 2021-22 es van atorgar fins a 4.317 autoritzacions d’immigració, un 237% més que l’anterior.

L’estudi sí que alerta que cal tenir en compte alguns aspectes que poden afectar en la continuació de la recuperació i que marcaran si se supera definitivament la crisi de la Covid. Per exemple, l’alça de preus.

El treball assenyala que la caiguda de naixements (503 el 2021, per sota de les dades de 2019 i 2020) situa Andorra com a un dels països europeus amb la taxa de natalitat més baixa. Tot just, 6,32. En canvi, la mortalitat l’any passat encara va estar per sobre de la registrada abans de la pandèmia (386). També es confirmaria que els casaments i els divorcis es van posposar, ja que s’han incrementat molt durant el 2021: 355 i 293 respectivament, pels 226 i 174 del 2020.

Un altre detall que es destaca és la millora, durant l’any passat, de la renda per capità. Va créixer un 10,28% fins a 33.364,78 euros. “Segurament per l’efecte de la reincorporació dels treballadors en suspensió de contracte de treball”, apunten els autors.

El treball encara no està conclòs, segons avancen els seus autors. Així, avancen que durant el 2023 es preveu un segon. Aquest ja inclourà dades sobre l’any en curs i els primers mesos del 2023. D’aquesta forma, “ens permetran tenir una visió holística de com la pandèmia de la Covid ha afectat la societat andorrana, especialment, la classe treballadora, com ha estat aquesta afectació en diferents moments dels tres anys i com s’ha sortit d’aquesta crisi”.

Comentaris

Trending