La pandèmia agreuja la precarietat laboral que repercuteix en despeses com les extraescolars

Un estudi la situa entre el 0,72% i un 3.04% i el 15% de la població afirma que ho està passant malament

Comentaris

Déborah Ribas, Joan Micó i Marta Alberch, abans de la presentació.
Déborah Ribas, Joan Micó i Marta Alberch, abans de la presentació. REIG FUNDACIÓ

La pandèmia de coronavirus ha augmentat la precarietat laboral entre el 0,72% i un 3.04% i el 15% de la població afirma que ho està passant malament.  AIxò repercuteix en l'estalvi en despeses com les extraescolars o els estudis a la universitat. Són dades d'un informe sobre la incidència de la Covid en l'economia de la classe treballadora realitzat per Marta Alberch i que s'ha presentat aquest dijous. És el vuitè estudi de la Reig Fundació sobre temes socials.

L'estudi és una fotografia d'un moment concret i l'objectiu és que fos ràpid. La presidenta de Reig Fundació, Déborah Ribas ha explicat que "no ho volíem allargar tota vegada que més endavant ja podrem tenir una interpretació i quines són les conseqüències. És un primer apunt per donar una eina i reflexionar".

L'estudi està dividit en dues parts. La primera fa esment a les dades en àmbits com l'educació, la salut  o el treball. En aquesta part s'ha incidit en dos col·lectius: els temporers i la dona amb una anàlisi des de la perspectiva de gènereS'ha treballat en 150 indicadors. Aixì, la renda per càpita ha baixat un 12,2%. Hi ha hagut un descens del consum que no ha repercutit en un augment dels estalvis. En el darrer any ha augmentat la precarietat laboral que afectaria entre un  0,72% i un 3.04%.  El 15% de la població afirma que ho està passant malament.

Pel que fa a les escoles, la mitjana de tancament durant la pandèmia ha estat per sota de l'europea. Segons Alberch, “si traiem les persones que estan desocupades i les que es troben en ERTO, hi ha aquest percentatge de població que es podria trobar en aquesta situació". No obstant, la seva previsió és que les coses no empitjorarant. "Penso que hem tocat fons i vull creure que aquest percentatge no augmentarà perquè la pitjor part de la pandèmia ja ha passat i comença la recuperació".

Un 43% diu que la seva situació ha empitjorat des de l'inici de la pandèmia i un 80% han patit una disminució dels ingressos

El coordinador del Centre de Recerques Sociològiques (CRES), Joan Micó ha detallat la segona part de l'estudi efectuada amb entrevistes amb 138 persones que estaven a l'atur o amb regulació d'ocupació. L'enquesta es va fer el mes d'octubre i un 43% diu que la seva situació ha empitjorat des de l'inici de la pandèmia i un 80% han patit una disminució dels ingressos. El 51% afirma que el procés està afectant la seva vida personal i un 7% ha tingut una ruptura efectiva. El 67% ha reduït la despesa en roba i un de cada tres en menjar mentre que el 50% ho ha fet en els estudis universitaris. Aquest percentatge arriba al 35% en la població general. En extraescolars és del 63% i del 43% respectivament.

Sobre aquesta dada, Déborah Ribas ha indicat que és preocupant i que caldrà seguir-la ja que no se sap, si en el cas dels estudis universitats ha tingut incidència, per exemple, en la tria del centre o en el fet que els fills no han pogut fer la formació desitjada. Així mateix, una de cada tres persones que durant l'any passat va estar en situació d’ERTO o a l’atur s’ha hagut de privar de material de primera necessitat i un 22% reconeix que tampoc ha anat al metge, ja sigui un especialista o un de capçalera.

Entre les previsions per aquest any la més expressada és la incertesa seguida de l'alça en els preus.

 

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending