Es disparen les queixes pel mal ús del català

El Servei de Política Lingüística va rebre 88 reclamacions el 2022 vers les 34 de l’any anterior i ho atribueix a la campanya pel coneixement de la legislació sobre l’ús de la llengua oficial del país

Sílvia Riva i Joan Sans durant la presentació de la darrera campanya de promoció de l'ús del català.
Sílvia Riva i Joan Sans durant la presentació de la darrera campanya de promoció de l'ús del català. SFGA

El Servei de Política Lingüística ha rebut durant l’any 2022 88 queixes per l’ús del català, el que suposa dues vegades i mitja més que les rebudes el 2021, quan en va rebre 34. El principal motiu, segons el director, Joan Sans, ha estat la campanya que es va engegar a principis del passat octubre per reforçar el coneixement del marc legal de l’idioma oficial del país. Malgrat l’augment de les queixes, no s’ha sancionat cap empresa.

Govern volia reforçar el coneixement del marc legal del català i sembla que la campanya que va posar en marxa el passat octubre ha donat els seus fruits. Almenys és el que creu el director del Servei de Política Lingüista, Sans. 88 queixes amb els seus consegüents expedients es van rebre durant el 2022, el que representa un 159% més que el 2021, quan se’n van rebre 34. De fet, des de la posada en marxa de la campanya, fins a final d’any se’n van rebre 28.

Els principals motius de les queixes afecten a la retolació i a la publicitat a les xarxes socials

Els principals motius de les queixes han estat per l’incompliment dels articles 15 i 17 de la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial i que afecten la retolació i la publicitat dels establiments comercials i a l’hoteleria i restauració. “L’increment de queixes ve donat per les campanyes de sensibilització i el que buscàvem era que es fes complir la llei”, ha puntualitzat. El que s’ha detectat ha estat “un creixement important de les queixes en l’àmbit de la publicitat a les xarxes socials”. Sans posa en relleu que són nous canals per fer difusió dels seus productes i alguns empresaris “no tenen present que, a banda d’adreçar-se al públic concret, s’han d’adreçar també al local i ho han de fer en català”. Un aspecte que, diu, “em preocupa”.

El director del Servei de Política Lingüística reconeix que “no els empresaris saben que el català és l’idioma oficial del país”. Assenyala que en moltes ocasions “quan es fa efectiva la inversió estrangera, aquest procés no va associat amb la legislació lingüística”. Segons exposa, amb la campanya “teníem clar que ens trobaríem amb un augment de queixes, però paral·lelament hem notat un augment de la demanda per part de les empreses dels cursos de català que oferim”.

Un cop tramitada la queixa s’obre un expedient i s’informa l’empresa dels passos a seguir per complir amb la llei. Normalment, diu, es tanca amb la rectificació per part del propietari, però on hi ha més problemes és amb les franquícies que tenen els serveis centralitzats i en qüestions com els tiquets costa més.

Continuen sense posar cap sanció perquè la voluntat és "la promoció de la llengua"

Durant tots aquests anys no s’ha imposat cap sanció. Joan Sans vol deixar clar que “la voluntat de la unitat d’inspecció és la de promoció de la llengua i no la de sancionar”. L’objectiu, assenyala és acompanyar als empresaris perquè compleixin la llei. Tot i l’augment de les queixes, no està preocupat pel volum. “Em preocuparia si no hi hagués actuacions. Si això permet que les empreses s’ajustin a la normativa i estem satisfets els resultats d’acompanyament” ha puntualitzat.

Comentaris (59)

Trending