L’episodi de pols en suspensió es mantindrà fins dimecres

Les precipitacions de fang han deixat les pistes de color marronós i l'augment de les temperatures situa el risc d'allaus en nivell 3 sobre 5

La pols sahariana comença a ser apreciable damunt la neu, a Pal per exemple.
La pols sahariana comença a ser apreciable damunt la neu, a Pal per exemple. ÒSCAR VICENTE / VALLNORD PAL ARINSAL

L'episodi de pols en suspensió arribarà al seu nivell màxim aquest dimarts al vespre i dimecres al mati. Les precipitacions de fang han deixat les pistes de color marronós. La borrasca Celia ja és una realitat. La posició del centre de la borrasca entre el nord del Marroc i el sud-oest de la península Ibèrica implicarà que durant els pròxims dies predomini el vent del sud i del sud-est en altura, amb origen saharià, un fet que provoca que ens arribi una massa d’aire africana amb un elevat contingut de pols en suspensió.

No s'espera però que aquest episodi sigui tan intens com el del mes de febrer de l'any passat, quan es va registrat el nivell de pols en suspensió més alt registrat mai al pais, degut a una intrusió de massa d’aire africana, un fenomen conegut com calima o calitja. Durant la passada nit s’han produït gotellades que van ajudar a dipositar la pols en suspensió.

Les intrusions de masses d’aire amb pols provinents del Sàhara són naturals i força recurrents, ja que el vent eleva les partícules de pols i les transporta.També cal tenir en cen compte que les partícules depositades sobre el mantell nival poden interactuar amb aquest, afavorint-ne una ràpida transformació que podria afectar les condicions de qualitat i estabilitat de la neu durant els propers dies.

La pujada de les temperatures i la neu caiguda la setmana passada fan preveure nombroses allaus de neu humida. El risc d'allau se situa a tot el pais en nivell 3 sobre 5.

Comentaris

Trending