El projecte legislatiu va ser tramitat de forma conjunta pels grups parlamentaris, seguint la petició de l’entitat. A finals d’octubre va ser aprovada també per unanimitat i, ara, entra e vigor. És un text que, segons l’APDA, “modernitza la normativa de protecció de dades” i suposa “un millor control de les dades per part dels ciutadans”. També s’argumenta que “el seu compliment ajudarà a les empreses a dotar de més confiança als seus clients, augmentar-ne la seguretat, millorar-ne la gestió de les dades i a actuar amb transparència, entre d’altres”.
El text, però, ha generat dubtes, sobretot en moltes empreses, que tenien incerteses sobre com han d’adaptar la seva forma de funcionar per complir-lo. Un dels més importants, segons s’ha reconegut des de l’entitat que encapçala Reshma Punjabi, era la figura del delegat de protecció de dades.
La mateixa agència ha volgut recordar a través d’un text compartit a la seva web i a les xarxes l’entrada en vigor de la nova llei. “Cal afirmar que la nova normativa reflecteix aquesta necessitat d’adaptar-se als nous paradigmes i equipara el nostre marc normatiu als estàndards de protecció garantits a nivell europeu”, han assegurat des de l’entitat, que ha impulsat una campanya de difusió -‘Junts fes fem segures’- per “conscienciar la ciutadania de la importància de la correcta gestió de les dades personals, dels nous drets i obligacions que implicarà la llei, així com del paper de l’APDA en el procés d’adaptació de la ciutadania, empreses i institucions a aquest nou marc normatiu”.
A això se suma el renovat disseny de la pàgina web de l’agència, que inclou un apartat especial sobre la figura del delegat de protecció de dades. “Correspon a una de les obligacions noves que hauran de complir totes les administracions públiques i algunes entitats privades, en funció del tipus de tractament que en facin i de les característiques de les dades que treballin”, han apuntat. El lloc també inclou diferents guies informatives i pràctiques sobre la normativa ja vigent.
Comentaris