Entra en vigor la nova Llei de dades personals entre els dubtes de ciutadans i empresaris

L’APDA defensa que el text permetrà “un millor control” i “més seguretat”, però admet que ha generat certa preocupació per com s’ha de fer l’adaptació a la normativa

La nova llei de protecció de dades entra aquest dimarts en vigor.
La nova llei de protecció de dades entra aquest dimarts en vigor.

La nova Llei de protecció de dades personals (LQPD) ha entrat aquest dimarts en vigor. El text adapta la legislació andorrana a les darreres directives europees en la matèria. Això sí, suposa uns quants maldecaps per a les empreses, que s’ha d’adaptar a les seves disposicions. Des de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) es defensa que el text permetrà “un millor control” i “un augment de la seguretat” per als ciutadans.

El projecte legislatiu va ser tramitat de forma conjunta pels grups parlamentaris, seguint la petició de l’entitat. A finals d’octubre va ser aprovada també per unanimitat i, ara, entra e vigor. És un text que, segons l’APDA, “modernitza la normativa de protecció de dades” i suposa “un millor control de les dades per part dels ciutadans”. També s’argumenta que “el seu compliment ajudarà a les empreses a dotar de més confiança als seus clients, augmentar-ne la seguretat, millorar-ne la gestió de les dades i a actuar amb transparència, entre d’altres”.

La cap de l'APDA, Resma Punjabi.

Relacionat

El delegat de protecció de dades, el principal dubte de la nova llei sobre aquesta temàtica

El text, però, ha generat dubtes, sobretot en moltes empreses, que tenien incerteses sobre com han d’adaptar la seva forma de funcionar per complir-lo. Un dels més importants, segons s’ha reconegut des de l’entitat que encapçala Reshma Punjabi, era la figura del delegat de protecció de dades.

La mateixa agència ha volgut recordar a través d’un text compartit a la seva web i a les xarxes l’entrada en vigor de la nova llei. “Cal afirmar que la nova normativa reflecteix aquesta necessitat d’adaptar-se als nous paradigmes i equipara el nostre marc normatiu als estàndards de protecció garantits a nivell europeu”, han assegurat des de l’entitat, que ha impulsat una campanya de difusió -‘Junts fes fem segures’- per “conscienciar la ciutadania de la importància de la correcta gestió de les dades personals, dels nous drets i obligacions que implicarà la llei, així com del paper de l’APDA en el procés d’adaptació de la ciutadania, empreses i institucions a aquest nou marc normatiu”.

A això se suma el renovat disseny de la pàgina web de l’agència, que inclou un apartat especial sobre la figura del delegat de protecció de dades. “Correspon a una de les obligacions noves que hauran de complir totes les administracions públiques i algunes entitats privades, en funció del tipus de tractament que en facin i de les característiques de les dades que treballin”, han apuntat. El lloc també inclou diferents guies informatives i pràctiques sobre la normativa ja vigent.

Comentaris

Trending