El delegat de protecció de dades, el principal dubte de la nova llei sobre aquesta temàtica

L'APDA inicia una campanya de sensibilització per a donar a conèixer els principals canvis normatius que implicarà el nou text legislatiu

La cap de l'APDA, Resma Punjabi.
La cap de l'APDA, Resma Punjabi. ALTAVEU

La nova llei de protecció de dades encara la recta final per entrar en vigor. Per aquest motiu, des de l'Agència de Protecció de Dades (APDA) inicia una campanya de sensibilització per donar a conèixer els canvis que implicarà el nou text legislatiu i que, en els últims dies ha accentuat els dubtes amb la figura del delegat de personal. Una comunicació que es farà amb càpsules on s'explicarà les modificacions.

Queda tot just una setmana perquè entri en vigor la nova llei de protecció de dades -el 17 de maig- i les empreses, tant públiques com privades, estan ultimant els detalls per adaptar-s'hi. És per aquest motiu que des de l'Agència de Protecció de Dades (APDA) estan intentant resoldre els dubtes que sorgeixen, amb un predomini sobre la figura del delegat de protecció de dades, entre altres. Tal com han recalcat des de l'entitat "la llei entra el 17 amb tots els efectes" i no es plantegen ampliar el temps per adaptar-s'hi, però sí que s'han compromès en ajudar en tot allò que calgui i, és per aquest motiu, que estan realitzant formacions i donen tota la informació per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la correcta gestió de les dades personals, dels nous drets i obligacions, així com ajudar en el procés d'adaptació a les empreses i institucions.

Sobre aquesta nova figura, la cap de l'agència, Reshma Harish Punjabi, ha recordat que l'haurà de tenir "totes les empreses públiques i parapúbliques i aquelles privades que dependrà del tipus del tractament de dades que facin i les seves característiques". A més, aquests tindran un perfil al web per poder fer, en un futur, "els diferents tràmits en línia".

Els últims dies han tingut queixes sobre intrusisme en aquesta figura. La cap de l'entitat, però, ha puntualitzat que "la llei diu que ha de tenir coneixement expert en dret i a la pràctica en protecció de dades" i que "no hi hagi conflictes d'interessos". "Entenem que la professió és nova i que s'haurà de fer molta difusió i pedagogia", ha posat en relleu.

Des de l’agència, però no s’ha volgut entrar a valorar els diferents barems de sanció entre les públiques i privades perquè “ho diu la gent i nosaltres no hem decidit que sigui d’aquesta manera”, però ha puntualitzat que és igual que Espanya. El que si han destacar és que “hi ha un canvi respecte la llei antiga hi havia menys marge de maniobra perquè no es podien fer amonestacions i ara si que podrem sancionar amb aquestes amonestacions”.

Els reglaments de la llei, com ha confirmat Punjabi, estan fets i només estan pendent que Govern els aprovi. Aquests "matisen certs aspectes de la llei" i que en el text general no queden concretats. Tot i que estan sobre la taula de Govern, des de l'organisme no es té cap data de confirmació de quan poden estar aprovats.

En aquest sentit, Punjabi, ha confirmat que s'inicia una campanya de sensibilització per donar a conèixer alguns dels canvis que implicarà el nou text legislatiu. Per fer-ho han creat nou càpsules informatives amb les principals novetats més rellevants de la llei que s'emetran a partir del 16 de maig i fins al 30 de juny de 2022 a través de diferents mitjans de comunicació, les xarxes socials i la web de l'APDA. "S'ha fet amb un llenguatge molt proper que ajudi a entendre aquestes noves obligacions" ha assegurat la responsable de l'agència.

L'altra novetat de l'organisme és la seva pàgina web que l'han adaptat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i fer-la "més intuïtiva i atractiva" amb un pes molt important del nou text legislatiu.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending