El departament de Política Lingüística ha rebut 32 queixes fins al mes de novembre

La majoria dels expedients oberts han sigut en referència als noms comercials, rètols i publicitat o per atenció al públic en una altra llengua diferent del català

El centre d'aprenentatge del català a Escaldes.
El centre d'aprenentatge del català a Escaldes.

L’any passat es van recollir fins a una seixantena de queixes per vulneració de la llei del català. La posada en marxa de la campanya de sensibilització va fer que la població fos molt més conscient i fes ús de les ferramentes que disposa el departament de Política Lingüística. Aquest 2021, almenys fins al mes de novembre, els expedients recollits han sigut pràcticament la mitat que al 2020. En total, se n’han obert 32, gran part d’ells referents als noms comercials, rètols i publicitat o per atenció al públic.

Les queixes al departament de Política Lingüística sembla que s’han relaxat i han tornat a les dades d’abans de l’engegada de la campanya. Fins al 30 de novembre d’aquest any s’han recollit un total de 32 queixes i s’han fet dues actuacions d’ofici. El recull, però, comptabilitza també els expedients arxivats. Aquests són els que s’han resolt abans que calgui cap actuació del servei, els que no corresponen amb cap infracció de la legislació, que no inclouen prou informació dels fets o que no es poden aclarir per qualsevol altre motiu. En total, hi ha hagut quatre providències d’arxivament.

Per tant, són 28 les queixes que han entrat i que són considerades “vàlides” per Política Lingüística. Gran part d’elles es corresponen a queixes per haver detectat un mal ús o una manca del català en noms comercials, rètols i publicitat. En total, s’han obert 14 expedients administratius per aquest motiu. El segon, amb vuit expedients, ha estat l’atenció al públic. Per últim, s’han detectat en contractes o en correcció lingüística una vulneració en cadascun.

Actualment, d’aquests expedients se n’han resolt set. La resta, que són 21, continuen pendents d’actuació per part de Política Lingüística. Des del departament afirmen que “sempre s’ha prioritzat una acció conciliadora per fer servir mitjans coercitius”. Per tant, s’entén que s’opta per un diàleg abans d’obrir cap mena de diligència o sanció a les empreses, entitats o persones que han vulnerat el correcte ús del català.

Per últim, s’han fet dues actuacions d’ofici, amb referència a una vulneració del reglament d’ús de la llengua oficial en organismes públics. La primera fa referència a “activitats esportives, de lleure i lúdiques”, i la segona a “treballs efectuats per encàrrec d’organismes públics”. Des de Política Lingüística asseguren que aquestes actuacions, tal com es veu a les dades, “són poques i se solen resoldre immediatament després de la primera posada en contacte entre el departament i l’administració afectada”.

Comentaris (5)

Trending