La demanda d’atenció psicològica a Càritas augmenta un 36% durant el 2021

El nombre de persones que es van atendre durant aquest període ha disminuït respecte al 2020, sumant un total 1.539 en tots els programes que ofereix l’organització

Presentació de la memòria anual de Càritas.
Presentació de la memòria anual de Càritas.

Càritas Andorrana ha presentat la memòria anual dels resultats de l’exercici del 2021. El darrer any ha estat per a l’assemblea, de nou, complicat. En total, en tots els programes amb els quals compta, s’han atès 1.539 persones. Les principals problemàtiques detectades han estat l’economia, l’orientació de cara als serveis i l’àmbit sanitari. En aquest sentit, i fent referència al programa suport de Càritas, s’ha notat un augment important pel que fa a la demanda d’atenció psicològica, que ha augmentat un 36% respecte als períodes anteriors.

Les afectacions psicològiques de la pandèmia també han arribat a Càritas. L’associació ofereix un servei de seguiment en aquest àmbit, que compta amb una professional que atén les persones que ho requereixen. Forma part del programa suport, que va destinat per a aquells ciutadans que necessiten un servei però no tenen els recursos per accedir-hi. D’aquesta manera, han estat 30 les persones que n’han fet ús d’aquest recolzament, que no és pas atenció clínica. Principalment es detecta, tal com ja s’ha observat també des dels departaments de salut, que la problemàtica afecta més a nens i gent gran.

En aquest sentit, i preveient un manteniment d’aquesta demanda que ja ha augmentat un 36%, Càritas preveu posar a disposició dels ciutadans un nou servei d’atenció psicològica telefònica. Inicialment seran els treballadors socials de l’associació qui l’atendran, però es podrà derivar a la psicòloga que actualment hi treballa. L’horari serà el mateix que les oficines, i serà totalment gratuït. “No està previst que sigui per a un seguiment llarg, sinó per a moments puntuals, quan es tingui una crisi emocional, quan no se sapigui com actuar o amb qui parlar”, ha explicat la coordinadora de Càritas, Txiqui Bruna.

Aquestes xifres i novetats fan referència al programa suport, que és un dels serveis específics que s’ofereixen des de Càritas. Malgrat això, pel que fa a l’atenció primària, s’ha detectat una davallada de persones ateses al 2021. El motiu principal, segons ha explicat el president, Amadeu Rocamora, ha estat que s’ha donat servei a menys temporers que durant el 2020. L’esclat de la pandèmia va arribar en un moment on Andorra comptava amb molts treballadors d’hivern. No obstant això, l’any passat la situació, tot i que encara era complicada, en aquest aspecte va ser diferent. Durant els primers mesos no hi havia treballadors, que van arribar més tard al país. D’aquesta manera, a nivell global de tots els programes, Càritas va tractar 1.539 persones, que suposen un 32% menys que al 2020. Concretament, a l’atenció primària es va veure augmentada la demanda en un 16%, amb 601 usuaris.

CARITAS GRAFICS Mesa de trabajo 1
 

En aquest programa, els àmbits més comuns pels quals acudeixen els ciutadans es divideixen en tres. D’una banda, un 27% de les demandes arriba per qüestions econòmiques, “per una manca o per pocs ingressos”, ha assenyalat Bruna. Així mateix, les sol·licituds d’informació i orientació sobre els diferents serveis als quals es pot accedir al país per donar resposta a diferents necessitats ha estat del 26%. Per últim, la branca sanitària ha estat també una de les problemàtiques principals del 2021. En aquest sentit, un 17% de les persones ha acudit a Càritas per resoldre dificultats d’aquest àmbit. Bruna ha assenyalat que “amb la pandèmia es van deixar de fer revisions o tractaments, i un cop ha passat s’han hagut de reprendre i no es pot pagar la seva totalitat”.

La resta de serveis han funcionat de forma positiva, ha assegurat Rocamora. En aquest sentit, al rober es van recollir 82 tones de roba de segona mà, que suposen un 34% més que al 2021. Així mateix, a la botiga han acudit un 43% menys d’usuaris, tot i que s’ha tingut un 15% més de donacions. El reforç escolar, una eina que serveix per ajudar als pares a oferir activitats educatives complementàries, va acollir set nens. Finalment, el programa de voluntaris, que es va haver de reduir a causa de la pandèmia, ha tornat a la seva normalitat amb 53 treballadors que ofereixen els seus serveis.

CARITAS GRAFICS 04
 

DÈFICIT ECONÒMIC I PREVISIONS OPTIMISTES

A nivell econòmic, però, Càritas Andorrana no ha tingut uns resultats tan satisfactoris. El dèficit del 2021 ha ascendit fins als 133.000 euros. Aquesta xifra és el resultat dels 468.841 euros destinats als diferents recursos, mentre que únicament s’han obtingut uns 360.000 euros aproximadament. Rocamora ha assenyalat que es tracta d’un dèficit “relativament important”. Tot i això, de moment no es tem per les finances de l’associació. Es té unes reserves també considerables d’anys anteriors, on s’ha tingut un superàvit que compensa els números que no han sortit durant el 2020 i el 2021. “La gent s’estima les entitats, i durant molt temps vam tenir donacions importants i s’han pogut invertir”, ha explicat Rocamora. Això sí, els diners són finits. De fet, si no canviés la situació, es podria resistir en aquesta línia fins a dos o tres anys més. Però, des de Càritas són optimistes i esperen que la pandèmia sí que tingui una fi pròxima. A més, també confien en les donacions, “nosaltres si tenim una necessitat demanem, i sempre tenim una resposta positiva, quan hi ha una situació complicada la gent ajuda”, ha afirmat el president.

“No tenim la solució, però intentem ser-ne part amb la nostra modesta aportació i formant part de la taula nacional de l’habitatge”

De cara al 2022 es manté aquest optimisme. “Les coses s’han anat normalitzant de forma que gairebé no ens n’hem adonat”, ha explicat Rocamora. L’actual crisi de les matèries, provocada per la guerra ucraïnesa, assegura que “ens afectarà d’una forma molt relativa”. En aquest sentit, però, ha posat sobre la taula el que ja és sabut, “l’habitatge és la major problemàtica actual per a la població”. Així, des de l’associació han remarcat que “no tenim la solució, però intentem ser-ne part amb la nostra modesta aportació i formant part de la taula nacional de l’habitatge”.

Així, s’ha fet una petita valoració del paquet de mesures que va presentar aquest dimarts el Govern per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. Bruna s’ha mostrat confiada en el fet que “les persones amb menys recursos, quan es fan ajudes, sempre són els més beneficiats, i qualsevol intervenció que depengui de l’àmbit econòmic és fàcil de solucionar”. El que és més complicat, ha assenyalat la coordinadora, és arribar a certes problemàtiques que tenen aquests ciutadans, com l’atenció psicològica que s’ofereix des de Càritas. D’altra banda, Romacora ha remarcat que “una de les complexitats de la pobresa és que molta gent no sap demanar ajudes”. Per tant, afirma que hi ha moltes persones que es queden sense tenir suport per aquest motiu. “Malgrat això, qualsevol ajut que vingui des de Govern és benvinguda, no ho arreglarà tot, però sí que farà el seu paper”, ha afirmat el president.

Etiquetes

Comentaris

Trending