La Covid ha endarrerit fins a tres mesos els diagnòstics de càncer dificultant la detecció precoç

El president d'Assandca, Josep Saravia diu que no ha aturat els tractaments, però sí en alguns casos les proves, especialment quan calia fer-les a l'exterior

Comentaris

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia. Toni Solanelles

El president d'Assanda, Josep Saravia, diu que la pandèmia de la Covid-19 ha endarrerit els diagnòstics fins a tres mesos i dificulta la detecció precoç del càncer. "No ha aturat els tractaments dels malalts, però sí en alguns casos les proves diagnòstiques, especialment quan calia fer-les a l'exterior". Tot i això no hi hagut un augment de casos. Aquest dijous és el Dia Mundial del càncer.

L'atenció als malalts de coronavirus ha provocat que alguns malalts hagin estat diagnosticats de càncer més tard de el que seria normal. L'associació espanyola contra el càncer, informa que aquesta situació produirà un augment de la mortalitat per aquesta malaltia en els pròxims anys.

Saravia ha subratllat que no hi ha dades reals sobre el nombre de pacients diagnosticats durant l’any passat any però des del SAAS informen que s'han tractat 589 persones a qui s'ha practicat 4.308 tractaments endovenosos,

Assandca, que compta amb més de 200 associats, farà aquest any una campanya de conscienciació sobre la detecció precoç que comptarà amb un espot televisiu i nombroses accions a les xarxes socials com ara el llançament d’un repte als ciutadans perquè adoptin durant una setmana una sèrie d’hàbits saludables que els ajudin a prevenir el càncer. Saravia ha deixat clar que "no ens hem retirat amb la pandèmia perquè continuem ben actius".

Cada acció s’iniciarà en dies assenyalats en relació a la malaltia. La primera s’activarà el 31 de març, Dia mundial contra el càncer de colon; la segona, l’11 de juny, Dia mundial contra el càncer de pròstata; la tercera, el 19 d’octubre, Dia mundial del càncer de mama; i l’última, el 17 de novembre, Dia mundial de lluita contra el càncer de pulmó. Saravia recorda que aquest darrer és el més mortífer en general.

Etiquetes

Comentaris

Trending