El Cos de Policia compleix 90 anys

El 15 de maig de 1931, els veguers van aprovar el primer reglament amb la finalitat de mantenir la seguretat en un moment de notable augment de la població amb la construcció de la central hidroelèctrica i de la xarxa bàsica de carreteres

Comentaris

Els primers integrants del Cos de Policia, en aquel any Servei d'Ordre.
Els primers integrants del Cos de Policia, en aquel any Servei d'Ordre. COS DE POLICIA

El cos professional de policia va ser creat el 15 de maig de 1931 sota el nom de Servei d'Ordre, amb la finalitat de mantenir la seguretat en un moment de notable augment de la població amb la construcció de la central hidroelèctrica i de la xarxa bàsica de carreteres. Fins aleshores, les funcions de seguretat pública les acomplia el sometent, milícia popular formada per tots els homes vàlids fins a l'edat de seixanta anys. Aquest dissabte el Cos de Policia compleix 90 anys.

El Servei d'Ordre enia encomanades les missions essencials següents cuidaran del servei de l’ordre i especialment de la vigilància dels elements estrangers que per qualsevol concepte s’encontrin en les Valls, i “estarà a les immediates ordres dels veguers i dels batlles, com a delegats d’aquells”. El primer responsable va ser  Secundí Tomàs Roca (Serola), amb els agents  Joan Riberaygua Rossell  (cal Sabater d’Escaldes),  Valentí Mora Armany (cal Giraut d’Escàs), Joan Boronat Forné (casa Sucarana de Meritxell), Josep Ros Riba (Encamp), Miquel Bondancia Mas (Canillo), i Pau Benazet Vidal (Ordino).

El 14 de febrer de 1940, en sessió extraordinària del Consell General, amb Francesc Cairat com a síndic i Pere Rossell (Pirot) com a subsíndic, es va aprovar un acord de reorganització del Cos de Policia. Els tres primers expedients elaborats que figuren en els arxius són els següents: 18 de març de 1932, “explosió de dinamita al barranc dels Cortals d’Encamp, amb el resultat de sis persones mortes”; 24 de gener de 1933, “venda de un vehicle matrícula estrangera, marca Buich, per part d’un resident espanyol a un resident de les Valls, que no podia matricular per falta de documentació”; i 19 de març de 1933, “baralla entre dos persones en estat d’embriac a l’interior de la cantina situada enfront de FHASA”.

Fins al 1962, el Cos va ser finançat per Forces Hidroelèctriques d'Andorra (FHASA), l'actual FEDA, i va dependre dels veguers i els batlles fins a l'entrada en vigor de la Constitució el 1993, en què va passar a dependre del Govern. La seva regulació es va completar l'any 2004 amb la Llei qualificada del Cos de Policia. Des del 1987 forma part de l'Organització Internacional de la Policia Criminal (OIPC-Interpol) i té signats convenis de col·laboració amb el Cos Nacional de Policia i amb la Guàrdia Civil espanyols  amb institucions de França. L’any 1989 es van incorporar les primeres dones al Cos de Policia. Van ser tres agents i van formar part de la promoció número 33. Actualment està format per prop de 300 membres, entre agents de policia i personal administratiu i tècnic.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending