Les contradiccions governamentals i el ‘desgavell turístic’ fan presagiar un enduriment restrictiu

La imatge oferta degut a les limitacions en la restauració sulfura el sector, que alhora lamenta algunes decisions arbitràries, mentre la ciutadania tem que es vagi de cap a un nou confinament per molt que el Govern digui que el vol evitar

Visitants fent cua per dinar en un restaurant de la plaça de la Rotonda.
Visitants fent cua per dinar en un restaurant de la plaça de la Rotonda. Toni Solanelles

Les contradiccions governamentals mostrades divendres i el ‘desgavell turístic’ resultat de la suma d’una altíssima afluència de visitants, que aquest diumenge s’ha mantingut, més les limitacions essencialment decretades per a la restauració dimecres passat, presagien cada cop més un enduriment en les mesures restrictives. De fet, alguns centres comercials ja han vist un increment de vendes entre ciutadans del país abastint-se per un nou eventual confinament que el Govern assegura que vol evitar.

La imatge oferta per les limitacions en bars i restaurants -turistes consumint o fumant en ple carrer, asseguts a terra, amuntegats i amb la mascareta abaixada en molts casos- ha contrariat el sector de l’hostaleria mateix, que no entén que sigui millor, ni sanitàriament ni a nivell reputacional, haver d’aplicar unes mesures que, a més, acaben sent discrecionals, arbitràries, fins i tot. La restricció horària ha comportat que s’hagin format llargues cues a les portes d’alguns restaurants, especialment els situats en l’artèria formada per Meritxell i Carlemany, que ha tornat a ser una riuada de gent.

A priori la regulació és clara i la resposta hauria de ser la primera. Però la queixa d’alguns empresaris directament a càrrecs institucionals hauria suposat, aparentment, mesures de gràcia ‘ad hoc’ que l’únic que fan és indignar

Alguns restauradors haurien pogut comprovar com, segons el cas, es feia de més o de menys alhora de controlar-los. ¿A les 4 de la tarda és hora de tancament o l’hora de poder rebre el darrer client? A priori la regulació és clara i la resposta hauria de ser la primera. Però la queixa d’alguns empresaris directament a càrrecs institucionals hauria suposat, aparentment, mesures de gràcia ‘ad hoc’ que l’únic que fan és indignar. Sia com vulgui, de gent n’hi ha hagut molta. D’activitat també. Especialment en relació amb el comerç i al centre del país.

Però també és cert que espais naturals com el Roc del Quer s’han omplert de visitants, del país i de fora. La filera de cotxes estacionats a la carretera a tocar del punt d’accés al camí que porta cap al mirador ha estat també ben impactant alguns trams d’aquest cap de setmana. I el respecte a les mesures de protecció com ara el port de la mascareta, pel fet de ser en una zona a l’aire lliure, brillava per la seva absència en molts casos.

Fileres de cotxes estacionats en les immediacions de l'accés al Roc del Quer.

En tot cas, les autoritats sanitàries donaran faran aquesta tarda de dilluns una nova repassada a les dades referents a la pandèmia. I, previsiblement, s’hauran de referir també tant a les contradiccions com al desgavell viscut durant el cap de setmana. El difícil equilibri entre economia i salut, fins i tot al benestar social, continua sent un enigma. També la possibilitat que hi hagi noves mesures de restricció.

Veient les imatges que s’han vist pel carrer, molts empresaris del sector de la restauració asseguren que més valia no haver promogut cap nova restricció perquè hi ha el convenciment generalitzat que ha estat pitjor el remei que la malaltia

L’impacte que hagi tingut en el control sanitari tant les limitacions decretades dimecres com la incidència turística d’aquest cap de setmana no es començaran a observar fins a finals d’aquesta propera setmana. Molts empresaris de la restauració lamenten el nul marge de temps amb què es van decretar les noves restriccions, que comportarà pèrdues per a molts bars, que són els més afectats atès que són els que han hagut de tancar gairebé totalment.

Veient les imatges que s’han vist pel carrer, molts empresaris del sector de la restauració asseguren que més valia no haver promogut cap nova restricció perquè hi ha el convenciment generalitzat que ha estat pitjor el remei que la malaltia i, alhora, ha generat una desconfiança total en la ciutadania, que comença a dubtar de les directrius oficials. De fet, el Govern també té una veritable patata calenta. I si fos estrictament pels experts sanitaris s’haurien dut a terme altres mesures que no ja no és que no s’hagin aplicat per criteris d’economia.

Una riuada de gent entre Meritxell i Carlemany.

Relacionat

Estupefacció indignada per l’alta afluència de visitants i les múltiples ‘escenes pro-Covid’

És que, per exemple, el rectors en matèria d’educació tampoc no van voler aplicar. I és que segons les fonts consultades, el criteri més estès entre els tècnics de Salut és que a l’escola calia usar la mascareta obligatòria i, per exemple, organitzar entrades i sortides dels centres de manera esglaonada. Un mes llarg després, algunes d’aquestes directrius es miren d’introduir com a mesura per intentar frenar una propagació desfermada del virus. Però pot no ser suficient. De fet, de classes se’n continuen tancant. Aquesta diumenge s’ha anunciat als pares de l’Escola andorrana de Santa Coloma el confinament d’una altra aula, la segona. També se’n tanquen dues més de maternal a Encamp: una del sistema francès i una altra de l’andorrà.

De classes se’n continuen tancant. Aquesta diumenge s’ha anunciat als pares de l’Escola andorrana de Santa Coloma el confinament d’una altra aula, la segona en aquest centre; també se’n tanquen dues més de maternal a Encamp: una de francesa i una d’andorrana

A l’administració, l’andorrana, s’està fomentant tant com es pot el teletreball. De fet, entre les mesures dictades dimecres i que van entrar en vigor a la 1 de la matinada de dijous ja s’hi feia constar que calia promocionar a nivell general el teletreball. És el que imposarà segurament aquest dilluns Catalunya, que probablement també enviarà els seus estudiants de secundària i batxillerat almenys quinze dies cap a casa a fer educació telemàtica per baixar la incidència del coronavirus. I els indicadors catalans no són ni de llarg els que presenta Andorra.

L’índex de reproducció (R0) del virus és en la comunitat veïna, de manera general, de l’1,3 mentre divendres, al Principat, era de l’1,9, una bestiesa. Un perill. Tot i que és cert, i això ningú no ho amaga tampoc, que al Principat s’estan fent moltes més proves de detecció que a qualsevol altre territori. I que s’està fent sota el sistema TMA en lloc del mètode PCR que és el més estès i, alhora, té una menor sensibilitat respecte d’aquell pel qual ha apostat el Principat.

 

Comentaris (22)

Trending