Estupefacció indignada per l’alta afluència de visitants i les múltiples ‘escenes pro-Covid’

Els pronòstics d’una alta incidència de visitants s’han fet bons en les principals artèries turístiques i comercials del país, que han protagonitzat tot tipus de situacions poc favorables a evitar la propagació del virus degut, en part, a algunes de les restriccions imposades

Una riuada de gent entre Meritxell i Carlemany.
Una riuada de gent entre Meritxell i Carlemany. Toni Solanelles

Els pronòstics d’alta afluència i ocupació al Principat aquest cap de setmana del Pilar a Espanya, amb l’afegit d’un dia festiu més en algunes comunitats tradicionalment ‘lligades’ al país com la valenciana, s’han fet bons. I tot i que l’equilibri entre salut i economia és d’allò més complicat. Entre l’alta presència de visitants i les moltes situacions que aquesta ha comportat i que no són gens compatibles amb l’intent d’aturar la propagació de la Covid han generat confusió en els forans i gairebé a parts iguals estupefacció i indignació entre els residents.

El coronavirus no espanta a una part important de la ciutadania. Cert, és clar, que són molts menys dels que serien en altres èpoques els establiments hotelers que tenen obert aquests dies respecte d’altres períodes. En tot cas, les principals artèries comercials i turístiques essencialment d’Andorra la Vella i Escaldes s’han omplert de gom a gom durant pràcticament tot el dia, deixant escenes d’una manca de respecte total a les normes bàsiques per mirar de frenar el virus. Tan hi feia que hi hagués policia -totalment desbordada- com que no hi fos.

starbucks
'Consumidors de carrer' en un dels vials perpendiculars a l'avinguda Meritxell.

Fins a cinc quilòmetres de retencions hi ha hagut a l’N-145 en direcció a Andorra. També aquest divendres va ser molt elevada l’afluència de vehicles al denominat ‘Eix del Llobregat’, una C-16 que distribueix el trànsit essencialment cap a la Cerdanya i el Principat. Durant tot aquest dissabte i demà diumenge es preveu una notable presència de turistes, de visitants, al centre del país. Majoritàriament opten per les compres, encara que també hi ha qui prefereix estar-se en indrets una mica més allunyats del centre i fer sortides per la muntanya. És un dels pocs caps de setmana llargs, potser l’únic ja, que queden des d’ara i fins a l’inici de la temporada d’esquí. D’aquí, en part, la polèmica generada aquest divendres en relació al confinament sí, confinament no, i el temor que aquest fet pogués desincentivar alguns dels visitants.

cotxes
Cua de vehicles mirant de travessar Sant Julià. Bru Noya

En el difícil equilibri de la salut i l’economia, caldrà veure quin impacte virològic té l’alta incidència de visitants. Es podrà notar cap a final de setmana quan, justament, finalitzen teòricament les mesures restrictives decretades fa quinze dies i que aquest dijous es van enfortir més encara. Essencialment, els visitants, segons que ha pogut comprovar l’Altaveu, són coneixedors que hi ha limitacions a nivell de la restauració. Però no acaben de tenir clar la diferència entre bars i restaurants. Cert, també, que molts visitants -i no només visitants, quedi clar- s’apleguen al tomb dels locals que ofereixen menjar per emportar i, sobretot, begudes, cafès.

Això comporta el que en principi sembla un efecte més perillós que no pas deixar que els qui ho vulguin consumeixin dins d’un local. A proximitat de la riuada de gent que passeja i mira botigues, s’hi apleguen un bon grapat de persones fumant, fent el cafè, menjant un entrepà i tot, és clar, amb la mascareta abaixada i fent més plausible, en principi, la transmissió del virus en cas de ser-hi. I això ha portat una corrent de malestar i encara més, que imatges i vídeos de possibles incompliments normatius hagin omplert les xarxes socials. Allò que dèiem: el difícil equilibri dels diners i el benestar sanitari.

reportatge gràfic: Bru Noya / Toni Solanelles

 

Comentaris (46)

Trending