FEDA ha pagat aquest any un sobrecost d’entre 10 i 12 milions pel preu de l’energia

Els contractes garantits de la parapública han evitat que les tarifes augmentessin dues o tres vegades

Comentaris

Una imatge de la compareixença a la comissió legislativa.
Una imatge de la compareixença a la comissió legislativa. FEDA

Els contractes garantits de FEDA amb una durada de deu anys i amb un preu que ronda els 60 euros el megawatt hora han impedit que les tarifes elèctriques haguessin augmentat dues o tres vegades. El preu podia semblar car en el seu moment però és molt inferior al que es ven actualment l'electricitat. Els contractes es van signar els anys 2019 i 2020.  La parapública ha pagat un sobrecost d’entre 10 i 12 milions pel preu de l’energia el 2022. Així s'ha explicat durant la compareixença de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó a la comissió legislativa del Consell General.

 

Calvó creu que "aquest sobrecost ha estat a l'hivern en un moment de màxima demanda i quan no estaven aplicades les noves tarifes. Ara entrem en una temporada més baixa on no hi ha els consums de calefacció elèctrica  i no hi ha els grans consumidors com les estacions d'esquí.  El primer trimestre és on es farà més evident aquest sobrecost". Ha reconegut que l’augment de les tarifes ha provocat neguit entre la població però que tot això encara continuaran sent molt competitives en relació a altres països.

El director general de FEDA, Albert Moles, ha posat en relleu que des de la parapública han intentat buscar el mínim impacte pels ciutadans i més pels grans consumidors d'energia. Afirma que potenciant els mitjans existents, afavorint l'estalvi i l'autoconsum i, encara més, amb els nous projectes d'infraestructures de renovables i de recuperació de calor, es podrà garantir unes tarifes competitives, així com generar llocs de feina i oportunitats per a les empreses del sector tot mantenint la qualitat del servei. 

Per altra banda, Calvó ha avançat que s'han invertit 14 milions d'euros en la xarxa de calor. En el torn de preguntes, el conseller socialdemòcrata, Pere López ha criticat que estaca que, si un Govern vol ser transparent, allò que s'ha de fer és primer presentar les mesures al Consell General i posteriorment dur a terme l'augment de tarifes i no al revés com estan fent. Ha qüestionat les inversions en les filials de FEDA (Capçalera i Ecoterm) per les xarxes de calor i la mobilitat sostenible, ja que considera que no tenen el retorn adequat. Segons López, dels 15 milions invertits a l'empresa de la xarxa de calor, a final de 2020 només se n'han recuperat 48.000. Amb l'empresa de la xarxa de busos i altres serveis la inversió era d'un milió i els resultats han estat pèrdues de 200.000 euros

Calvó ha contestat que les xarxes de calor van més enllà del retorn de l'amortització. "Tenen per vocació baixar el preu que han de pagar els ciutadans d'Andorra", ha destacat la ministra. Moles, per la seva part, ha afegit que "són inversions a llarg termini i el futur no és només elèctric". La ministra ha qualificat la inversió d'"estratègica". 

 

Comentaris (1)

Trending