El col·lectiu LGTBIQ+ demana legislació, formació i educació

S'ha tornat a mobilitzar aquest diumenge a la plaça Coprínceps d'Escaldes-Engordany per reclamar els seus drets i fer-se visibles

Assistents a l'acte d'aquest diumenge.
Assistents a l'acte d'aquest diumenge. PILAR CANDEL

El col·lectiu LGTBIQ+ s'ha tornat a mobilitzar aquest diumenge per aconseguir fer-se visible i, sobretot, reclamar els seus drets. Diversand ha organitzat un dels actes més importants, una concentració a la plaça Coprínceps d'Escaldes-Engordany. La principal prioritat és que cal legislar certs aspectes, com el canvi de sexe o de nom, que afecten a la normalitat de la vida d'aquestes persones.

Rocío Soler, presidenta de Diversand ha subratllat que és el tercer any que es fa la concentració "perquè encara hem de recordar que hi ha drets per aconseguir". Ha assegurat que "hi ha buits legals. S'ha de fomentar l'educació en diversitat i prevenir situacions de LGTBIfòbia". Soler ha afegit que "al final estem parlant de drets humans" i que hi ha moltes persones "més de les que sembla que volen canviar de sexe. Hi ha qui ens ha manifestat que aquí no ho faran i que abans marxarien".

"Tant de bo un dia es deixi de batallar per uns drets que son intrínsecs"

El padrí de la 'Pride', Loan Poulet també s'ha referit al tema legal i al reconeixement de les persones 'trans'. Creu que hi ha avenços però s'ha de fer molta formació i molta informació. "Hem de saber quines són les necessitats del col·lectiu. Hem de formar al professorat i també a la premsa". Poulet ha llegit el manifest on ha fet referència a paraules com heterosexual,homosexual, gènere o poliamor, entre moltes d'altres. "Entre tants neologismes és fàcil perdre's, pero són necessaris per definir la realitat de la societat". Ha assegurat que "la ignorància es l'arrel de l'odi. Dies com aquest encara són necessaris, accions com pintar un pas de vianants són necessàries. Encara hi ha privilegis disfressats de drets. Accions com aquestes són el pas previ per adonarse'n del significat de diversitat. Tant de bo un dia es deixi de batallar per uns drets que son intrínsecs".

Poulet ha destacat les "mofes, insults i comentaris propis de la ideologia nazi" que encara s'han de suportar. Ha posat d'exemple els comentaris de part de la ciutadania en els mitjans de comunicació per la presentació aquesta mateixa setmana del pas de vianants pintat amb els colors LGTBIQ+ a Andorra la Vella. "Quina societat volem? La de l'odi i la ignorància o la del respecte, la llibertat i l'amor?", ha dit. Tot i això s'ha mostrat esperançat que "tant de bo arribi el dia que deixem de donar explicacions i que puguem trencar l'armari d'una vegada per totes".

La ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat Judith Pallarés ha lamentat, per la seva part, que encara no es respecti prou la diversitat. "Hem de treballar tots perquè això s'acabi". Pel que fa als avenços legals ha indicat que les previsions són faborables i que hi ha coses que hauran d'evolucionar" tot i que "el treball de fons és el més social i cultural". Pallarès ha estat acompanyada per la secretària d'Estat d'Afers Socials, Teresa Milà.

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending