El canvi climàtic avança o retarda el cicle de plantes i insectes a Andorra segons l’altitud

Un estudi de Phénoclim i AR+I situa que els processos s'inicien quasi cinc dies abans a menys de 1.050 metres

Una de les observacions fetes a l'estudi.
Una de les observacions fetes a l'estudi. AR+I

Escoles i ciutadania participen en el seguiment de nou espècies diferents a Andorra, en el marc de Phénoclim, un projecte transfronterer que relaciona la data d’un esdeveniment fenològic amb l’avenç del canvi climàtic en un estudi al llarg dels anys. Després d’alguns anys implantat a Andorra, diferents escoles i ciutadania general han contribuït a poder conèixer els resultats dels Pirineus i ara arrenca una nova temporada d'observacions.

La participació és voluntària, a través de la pàgina web de Phénoclim, i Andorra Recerca + Innovació actua com a referent territorial per dinamitzar i assessorar les persones que hi participen. A la mateixa web hi ha el calendari d'observacions estimat, així com altres recursos. 

La primavera de 2022, al conjunt dels Pirineus, va mostrar un avançament dels processos de fenologia a la primavera de 4,9 dies a la baixa altitud, mentre que van mostrar un retard de 1,2 dies a alçades més altes, per sobre 1.050 metres. Aquestes observacions són de causa multifactorial, segons han mostrat alguns estudis, com per exemple la calidesa o no de l’hivern anterior, les temperatures de la pròpia temporada, el pas imparable del rellotge circadiari de la terra...

De moment no es poden analitzar les dades únicament d’Andorra per un registre encara massa curt, però sí que es fa a nivell de Pirineus i Alps. A dia d’avui, hi ha nou centres escolars de primera i segona ensenyança inscrits, que han estat actius en el projecte al llarg dels diferents cursos escolars. Comptem amb gairebé dues-centes observacions provinents de les escoles i la participació activa de l’alumnat i els docents.

La fenologia, terme que deriva de la paraula del grec 'phaino', 'mostrar', 'aparèixer', és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius. El moment i la durada dels esdeveniments fenològics particulars varia segons els anys depenent de la corresponent situació meteorològica.

Etiquetes

Comentaris

Trending