Campanya d’Amnistia Internacional per exigir al fiscal que retiri els càrrecs contra Vanessa Cortés

L’ONG proposa que s’enviïn cartes al màxim representant del ministeri públic denunciant el procés judicial obert contra la presidenta d’Stop Violències per “exercir la llibertat d’expressió i defensar els drets de les dones”

Comentaris

Vanessa Mendoza Cortés en sortir de la Seu de la Justícia després de la declaració.
Vanessa Mendoza Cortés en sortir de la Seu de la Justícia després de la declaració. Toni Solanelles

Amnistia Internacional (AI) ha tornat a reclamar la retirada de càrrecs i la finalització del procés penal obert contra la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Cortés. De fet, ha iniciat una campanya demanant l’enviament massiu de cartes al fiscal general, Alfons Alberca, amb aquesta petició. L’ONG lamenta que el procediment judicial se segueix arran que l’activista defensés davant Nacions Unides el dret de les dones a avortar.

Així, AI recorda que Cortés “aviat podria ser jutjada per parlar davant un organisme expert de l'ONU el 2019” i que “s’enfronta a una forta multa i a la possibilitat que li quedin antecedents penals si és condemnada”. Per això, entenen que “les autoritats haurien d'abandonar els càrrecs”, ja que el procés penal es va incoar “derivat únicament de l’exercici del seu dret a la llibertat d'expressió i per defensar dels drets de les dones, inclosos els sexuals i reproductius”. També s’exigeix que les autoritats “prenguin totes les mesures necessàries per garantir l’accés a un avortament segur i legal a Andorra”.

Així, s’insta a la gent a enviar una carta dirigida al fiscal general, Alfons Alberca. En ella s’expressa “la profunda preocupació” pel procés penal obert a Cortés per “exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i defensar els drets humans de les dones i les nenes a Andorra tot criticant la prohibició total de l’avortament al país”. Es recorda que “si és condemnada, podria ser multada amb fins a 30.000 euros” i “tindria antecedents penals”.

En l’escrit s’apunta que el processament “sembla ser una represàlia per les seves accions per defensar l’ésser humà. Els drets de les dones i les nenes, inclòs el d’un avortament segur i legal a Andorra” i s’alerta que “és especialment preocupant que els càrrecs contra ella van derivar del seu compromís amb el Comitè de les Nacions Unides sobre l’Eliminació de la Discriminació contra les Dones (ONU CEDAW)”, tot remarcant que aquest era “part de l’intercanvi regular i vital d’informació realitzada entre aquest organisme” i Andorra.

En la carta, les persones que l’enviïn afirmaran que “és decebedor” que Cortés “segueixi acusada d’un delicte contra el prestigi de les institucions” i que “podria ser sancionada únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió”. Aquí és on es recorda que “les institucions estatals han d’estar sempre subjectes i obertes a l’escrutini, comentaris o crítiques” i que la llei internacional estableix que els delictes contra l’honor només haurien de protegir els individus però no pas “valors abstractes o institucions estatals”. Per això es reclama la derogació de l’article del Codi Penal que apunta aquest delicte.

La carta s’acaba alertant de “l’efecte esgarrifós” que pot tenir el procés judicial sobre Cortés i sobre altres defensors dels drets humans al Principat. Per això, s’insta Alberca a retirar immediatament els càrrecs per permetre-li “continuar el seu treball legítim a favor del dret a l’avortament segur i legal” sense “risc de represàlies”.

Comentaris (9)

Trending