Les Bordes de Setúria és el punt del país on es va registrar el temporal d’aigua més intens

L’entrada de vent de component nord aquesta propera mitjanit farà retirar els episodis de pluja però comportarà un notable descens de les temperatures

Aparell elèctric divisat a la Massana aquest dissabte a la nit.
Aparell elèctric divisat a la Massana aquest dissabte a la nit. MARTÍ RAFEL

L’espectacular tempesta d’aigua i sobretot d’aparell elèctric i fins i tot calamarsa de la nit de dissabte i primeres hores de la matinada de diumenge, quant a l’aigua, va tenir a les Bordes de Setúria el seu punt de més intensitat. Així ho indiquen les dades del servei meteorològic de Govern, que en aquell indret hi va registrar la caiguda de 13 litres d’aigua per metre quadrat en tan sols mitja hora. No obstant, l’estació que més precipitació va recollir durant tot l’episodi plujós va ser el de les Salines, a Ordino, amb 37,4 litres totals.

El temporal d’aigua no va tenir res d’especialment rellevant. El fet de ser l’inici d’any més càlid del darrer mig segle sumat al fet que la pertorbació venia del sud-oest comporta, a aquestes altures de l’any, una afectació més forta que no pas si la pertorbació vingués del nord. Diferent seria al centre de l’hivern. Però no és el cas. Tota la jornada dominical serà molt ennuvolada amb possibilitat de precipitacions, encara que ni de bon tros com la d’anit.

A partir d’aquesta mitjanit les previsions indiquen que hi haurà l’arribada d’un vent de component nord-oest i això comportarà una baixada de les temperatures molt notable. Aquesta nova situació s’hauria d’allargar fins dimecres. Durant les tardes creixeran les nuvolades molt significativament però en venir el vent del nord, al contrari d’aquests darrers dies, en què el component era de sud, no es preveuen ruixats. Almenys no intensos.

Probablement el més significatiu de la tempesta d’aquest dissabte a la nit va ser la important activitat elèctrica que va deixar. En tot el país es van poder visualitzar llamps de molta lluminositat i força energètica. En canvi, però, només cinc d’ells van impactar al terra. Això és degut, segons als experts, al fet que hi havia un corrent en jet provinent del sud-oest que va impedir que els llampecs arribessin a impactar al sòl.

Calamarsa acumulada als vorals de l'avinguda Verge de Canòlich, a Sant Julià de Lòria.

Relacionat

Un patac d’aigua amb tempesta elèctrica i fins i tot calamarsa ‘inunda’ tot el Principat

També va ser significativa la calamarsa. Encara que no va ser a l’únic lloc on va pedregar (a la Plana escaldenca o a la Massana també hi va haver activitat d’aquestes característiques), va ser a Sant Julià on més es va deixar notar. Una vegada retirada la cortina d’aigua en alguns carrers de la parròquia semblava que hi hagués caigut una emblanquinada. Justament a Sant Julià també hi va caure força aigua. 35 litres per metre quadrat a la Borda Vidal durant tot l’episodi d’anit. Al Bony de les Neres (25,2 litres) o a l’alt de la Comella (18 litres) l’aigua recollida en les estacions meteorològiques oficials va ser sensiblement menor.

Etiquetes

Comentaris

Trending