Ho faran amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (Cenma), que se n’encarregava fins ara. Els avisos s’enviaran quan s’assoleix el nivell de risc ‘alt’ i es comunicaran a tots els actors que conformen el grup de protecció civil. A més, es publicaran a les xarxes socials del cos.
Durant la roda de premsa també s'ha fet balanç de les sancions per enceses no autoritzades i que aquest any són 15. L'orografia del país fa que no es produeixin incendis de gran magnitud, però el que fa augmentar la quantitat comptabilitzada és una multitud de petits incendis d'herbes i matolls, majoritàriament fets per l'home i que s'han propagat accidentalment. Hi ha, també, alguns incendis per petards o per barbacoes.
El reglament d’enceses prohibeix fer foc els mesos de gener, juny, juliol, agost i desembre (excepte en casos excepcionals). Tot i això, l'any 2019 es van fer 47 actuacions en aquest sentit, 29 de les quals en el calendari en què no es permet l’encesa, la qual cosa va comportar 4 sancions.
S?ha creat un document de campanya que s’actualitza anualment
Farré, per la seva part, ha explicat que s’han anat implementant eines d’ajuda per tal d’establir més procediments d’actuació. Una d’elles és la creació d’un document de campanya que s’actualitza anualment basant-se a la informació recollida pel mapa Sarif (sistema d’avaluació del risc d’incendi forestal). Aquest mapa estima el nivell de risc d’incendi en les zones a través de flames de color en graus de ‘baix’, ‘moderat’, ‘alt’, ‘molt alt’ i ‘extrem’ depenent de factors com la temperatura de l’aire, la humitat, la velocitat del vent o la pluja acumulada. D’aquesta manera, en funció del nivell de risc es defineixen les actuacions a realitzar tant pel cos de Bombers i Protecció Civil com per les corporacions comunals.
Comentaris