Blondina Adellach aporta la visió de la infermeria andorrana en un recull de testimonis

El primer volum d''Anonimat, invisibilitat i reconeixement de les pràctiques cuidadores a Catalunya, les Illes Balears i Andorra' contribueix a visibilitzar la professió

Comentaris

Portada del llibre.
Portada del llibre. Altaveu

 

La infermera Blondina Adellach aporta el seu testimoni en el primer volum d''Anonimat, invisibilitat i reconeixement de les pràctiques cuidadores a Catalunya, les Illes Balears i Andorra'. El volum contribueix a visibilitzar la professió amb l'opinió de diverses persones.

Adellach encara està en actiu i resideix a la Cortinada. Ja va fer una aportació destacada al treball '25 anys de la història de l'Escola d'Infermeria de la Universitat d'Andorra' d'Olga Travesset i Inés Vilà. 'Anonimat, invisibilitat i reconeixement de les pràctiques cuidadores a Catalunya, les Illes Balears i Andorra' també ha comptat amb la participació d'Olga Travesset, infermera a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i professora de l'UdA. El llibre engloba el període entre els anys 1940 i 2017 tot i que en el cas d'Andorra, el primer infermer amb aquest títol no va arribar fins a l'any 1952 i va ser Conrado de las Heras que venia de la Seu d'Urgell.

Va treballar a la Clínica Vilanova que ocupava l'edifici que hi ha al costat del comú d'Andorra la Vella a la cantonada amb la plaça Rebés i que, actualment acull a la seva planta baixa un bar i un restaurant. El 1971 es va inaugurar la Clínica Verge de Meritxell amb només una infermera titulada que era la canillenca Rosa Maria Mandico, que posteriorment dirigiria l'escola d'infermeria, una iniciativa dels aleshores consellers generals lauredians Josep Cases Baró i Albert Pintat.

La primera seu de l'escola va ser un pis al carrer Doctor Vilanova a la cantonada amb Prat de la Creu (edifici Davi). Després l'escola es va traslladar a Sant Julià de Lòria. L'evolució de la professió a Andorra queda recollida en el testimoni de Blondina Adellach.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending