Augmenten les masses boscoses, s’expandeixen les zones urbanes i disminueixen els conreus

Els primers treballs per a l'elaboració del nou mapa de cobertes del sòl d'Andorra mostren els canvis en el paisatge des del 2012

Comentaris

L'augment de les zones boscoses contrasta amb la construcció al fons de les valls.
L'augment de les zones boscoses contrasta amb la construcció al fons de les valls. AR+I

L’augment considerable de les masses boscoses, la disminució dels conreus o l’expansió de les zones urbanes i vies de comunicació al llarg de tot el que és el fons de vall són els aspectes més rellevants dels primers estudis per l’elaboració del nou mapa de cobertes del sòl d’Andorra. La iniciativa és d'Andorra Recerca+Innovació.

Un mapa de cobertes del sòl és un tipus de cartografia temàtica d’alta resolució que determina espacialment on es troben els boscos, els conreus, els prats, les tarteres o les zones urbanes i al mateix temps quantifica la superfície que ocupa cadascuna de les categories considerades.

Aquest nou mapa s’unirà a la sèrie de mapes de cobertes del sòl ja realitzats que corresponen als anys 1948, 1972, 1995 i 2012; tots ells fets amb la mateixa metodologia i el mateix nombre de categories. L’objectiu de la realització d’aquest nou mapa és poder disposar d’una cartografia temàtica bàsica per al país, que sigui útil per conèixer amb exactitud l’ocupació del sòl i esdevingui una eina bàsica a l’hora de realitzar estudis de valoració i gestió del territori. Al mateix temps, el fet de continuar exactament la mateixa metodologia amb els altres mapes de la sèrie permetrà continuar estudiant l’evolució del paisatge i establir la velocitat de la seva dinàmica de canvi.

El nou mapa de cobertes del sòl que inicia AR+I es farà seguint el mètode tradicional de fotointerpretació i digitalització en pantalla a partir d’un Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) i anirà acompanyat de treball de camp per tal d’ajudar a millorar la precisió del mapa. El mapa es realitzarà a una escala de treball de 1:1.600 i estarà format per 12 categories. Està prevista la seva finalització per a l’estiu del 2024 i estarà disponible amb accés lliure a través de la web d’AR+I.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending