Augmenta la demanda al rober i la botiga de Càritas els primers sis mesos de 2022

El perfil dels usuaris dels establiments de l’associació ha variat respecte a altres anys, i també han apujat el nombre de donacions que es reben, sobretot pel que fa al tèxtil

Banc dels Aliments de Càritas Andorrana.
Banc dels Aliments de Càritas Andorrana. Altaveu

El 2022 s’ha presentat com l’any de la recuperació, però és ben cert que les circumstàncies, més enllà de la Covid-19, són complicades. A una crisi ja derivada de la pandèmia i que encara té rastre, s’ha unit les dificultats que ha comportat la guerra a Ucraïna i la inflació de preus. A més, a Andorra se suma una problemàtica important com és l’habitatge. Aquesta situació s’ha deixat notar de forma evident al banc d’aliments i al rober de Càritas durant els primers sis mesos. Hi ha hagut una major demanda, però també una pujada de les donacions, sobretot tèxtils.

El banc d’aliments, o botiga, i el rober de Càritas són establiments que l’associació posa a disposició dels ciutadans que tenen certes necessitats i que no tenen els recursos suficients per cobrir-les. Aquests primers mesos, asseguren que s’ha detectat un augment no força elevat, però sí significatiu, de la demanda que es té per part dels usuaris. Però, també s’ha notat una davallada de les donacions que fa l’entitat. És a dir, que les persones que acudeixen, paguen pels productes que adquireixen.

D’una banda, el banc d’aliments, al llarg del 2021, va recollir 34.348 quilograms d’aliments i productes de primera necessitat. En gran part, gràcies als excedents de les grans superfícies. Això va suposar un augment del 15% respecte al 2020. Malgrat això, el nombre d’usuaris va baixar un 43%. Aquest 2022, però, la situació sembla que s’ha tornat a revertir, i el nombre de persones que acudeixen per adquirir aquests productes ha apujat. Des de Càritas encara no tenen xifres concretes, però sí que s’ha detectat un major nombre de ciutadans que recorren a l’associació per fer la compra de productes bàsics.

Pel que fa al rober, l’any 2021 es van fer 168 donacions, i es van recollir 82 tones de segona mà. En total, van acudir 3.000 usuaris per adquirir diferents peces a l’establiment. En aquesta ocasió, i pel que fa a la tendència del 2022, des de Càritas s’ha detectat un augment, igual que ha passat amb el Banc d’Aliments. Durant aquests primers sis mesos, han acudit més persones del que és habitual. Malgrat això, les donacions també són cada cop superiors, sobretot per les col·laboracions que es fan amb diferents grups, com Inditex i Pyrenées.

A més, el perfil de l’usuari a les botigues de Càritas també ha canviat notablement. Ja no es tracta de persones que no tenen recursos, tot que sempre s’ajuda a aquests ciutadans que ho requereixen. Qui més recorre actualment a aquests serveis de l’associació són persones que han de compensar les altes despeses que tenen per altres bandes. Per exemple, molts usuaris que tenen uns ingressos relativament baixos i que han de cobrir un lloguer força elevat. De fet, l’habitatge ha estat el condicionant principal per a aquesta situació. Per tant, qui acudeix sobretot al lloguer és perquè busca una alternativa als alts preus i poder trobar l’equilibri dintre de la seva situació financera.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending