Una de les qüestions més destacades que es va tractar va ser l’augment de la violència sexual contra les dones, un fet que va ser posat sobre la taula pels presents a la reunió exposant l’informe de la memòria de la fiscalia. Una altra de les problemàtiques exposades va ser la manca de recursos per a la protecció de les víctimes.
En el terreny dels drets sexuals i reproductius, Acció Feminista va subratllar la “poca sensibilitat per part de l’administració pública i sanitària”, especialment en relació a l’avortament. Durant la reunió, Acció Feminista va posar de manifest que, tot i la gran tasca executada per les associacions de difussió dels drets de les dones, aquesta acció de sensibilització sovint recau sobre les associacions, quan també hauria de ser responsabilitat de l’Estat.
Des del GREVIO van preguntar sobre el seguiment que es feia a les víctimes, així com les garanties que tenien en els processos penals i com es tractava al Principat la violència vicària
La delegació del GREVIO va traslladar preguntes sobre les garanties que tenien les víctimes en els processos penals; l’eficàcia de les ordres d’allunyament en casos de víctimes de violència; com es tractava al Principat la violència vicària. També es va abordar la manca de subvencions per part de l’Estat, una dificultat que va ser compartida per Acció Feminista, que va assenyalar que, tot i que a vegades obtenen finançament per a projectes d’Igualtat, el procés és sovint complicat.
Altres temes que es van tractar durant la reunió van ser sobre la protecció de les dones migrants, especialment aquelles que es troben en situació irregular, i la seva protecció com a víctimes, o les mutilacions en menors. La delegació del GREVIO, es va mostrar molt interessada per les opinions i les experiències compartides, i que li serviran per poder fer els futurs informes i recomanacions.
D’altra banda, des de Stop Violències han explicat que no es pronunciaran sobre si han assistit o no a la reunió, perquè des que van sortir del procés judicial han decidit no parlar sobre el que fan a nivell internacional, però sí que s’han volgut pronunciar sobre el Conveni d’Istanbul. La seva líder, Vanessa Mendoza, ha explicat que el primer que s’hauria de fer és treure l’esmena del Govern que no separa a les víctimes de violència masclista. També ha manifestat que hi ha un sistema que no protegeix a les dones pel que fa a violència sexual ni a violència de parella, que “no hi ha jutjats especialitzats en violència ni mecanismes per protegir-les”, i assegura que això tempta directament al conveni d’Istanbul.
Finalment, la secretaria general de l’Institut Andorrà de les Dones, Judith Pallarés, ha explicat que la convocatòria que van rebre ells per part del GREVIO era com a membres de l’Observatori de la Igualtat i que la reunió va estar orientada únicament amb l’obtenció de les dades que es recullen. Tot i això, Pallarés ha assegurat que l’objectiu de l’IAD és que el conveni es desenvolupi totalment i que funcioni per protegir a les víctimes, i celebra que la visita de la delegació hagi fet que el Govern prengui iniciativa per fer alguna millora de protecció de les víctimes.
Comentaris (4)