Andorra registra 64 onades de calor des del 1934, dues d’elles aquest estiu

La més llarga es va donar al 2015 on va durar fins a 24 dies segons les dades recollides a l'estació de Central de FEDA, a Encamp

Onades de calor a la Central de FEDA (1935-2022). La grandària de la bombolla indica els graus acumulats i el color la temperatura màxima en que s’ha arribat.
Onades de calor a la Central de FEDA (1935-2022). La grandària de la bombolla indica els graus acumulats i el color la temperatura màxima en que s’ha arribat. ANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ

L’estació Central de FEDA ha registrat un dels estius més càlids des del 1950 (amb dades homogeneïtzades). La temperatura mitjana dels tres mesos ha estat de 21.3ºC, 3.4ºC per sobre la mitjana climàtica pel període de referencia 1981-2010. Des de l'any 1934 han tingut lloc 64 onades de calor, dues d'elles aquest estiu.

Aquest estiu ha estat marcat per les temperatures altes persistents. A partir de les dades diàries de temperatura màxima i mínima de l’estació de Central de FEDA  han caracteritzat les onades de calor en funció de la severitat, durada i intensitat. La metodologia de treball seguida ha estat a partir de la caracterització del fenomen des d’una perspectiva climàtica proposada per Météo France. És una metodologia que s’utilitza per comparar les onades de calor a partir dels percentils de les temperatures mitjanes diàries ((temperatura màxima + temperatura mínima) /2).

Per una part s’ha considerat la duració de l’onada de calor a partir del nombre de dies que es manté la temperatura mitjana per sobre del percentil 97.5, a més, es té en compte la interrupció de l’onada, és a dir, tot i tenir un dia en que la temperatura mitjana baixa del percentil 90 es manté l’onada de calor, en canvi, si la temperatura mitjana és inferior al percentil 90 durant més de dos dies es dona per acabada l’onada de calor. Un altra característica és la severitat, calculada a partir de la suma de graus positius que s'acumulen durant l’onada de calor i finalment la intensitat. Aquesta darrera es determina a partir de la temperatura mitjana màxima de l’episodi.

Aplicant aquesta metodologia s’han inventariat un total de 64 onades de calor des del 1934 fins al 2022, tenint en compte que es considera onada de calor a partir del tercer dia. Aquest estiu s'han donat dues onades de calor que es van interrompre a finals de juliol en que la temperatura mitjana no complia els criteris per mantenir-se en el mateix episodi. La primera va començar el dia 10 de juliol i va durar fins a 18 dies. En aquest període es van acumular 6.3ºC i es va arribar a una temperatura màxima de 35.2ºC el dia 17. La segona onada va començar uns dies més tard el 30 de juliol i va durar fins al 6 d’agost. L’onada de calor més llarga es va donar al 2015 on va durar fins a 24 dies.

 

Comentaris

Trending