Andorra promou al Consell d’Europa un entorn judicial amable amb els infants

(AMB VÍDEO) Els tres petits estats d’Europa més Bèlgica i Eslovènia impulsen una declaració en el Dia Europeu sobre la protecció dels nens contra l'explotació i l'abús sexuals per tal que tots els països adoptin el model Barnahus

https://vimeo.com/292082375

Andorra, juntament amb Bèlgica, Mònaco, San Marino i Eslovènia, és la promotora d’una declaració davant el Consell d’Europa en el Dia Europeu sobre la protecció dels nens contra l'explotació i l'abús sexuals, que es commemora aquest divendres, per fomentar que tots els països almenys de l’entorn europeu garanteixin un model de Justícia amigable quan ha d’intervenir en casos que afecten menors.

Els cinc estats promotors més 40 països membres del Consell d’Europa més i fins i tot Mèxic donen suport a la creació, a cada territori, d’estructures judicials que permetin una adequació preferent i una atenció totalment amollada a les necessitats d’un infant quan aquest es veu immers en un procés judicial, massa sovint lligat a abusos de caràcter sexual. En aquest sentit, la declaració d’Andorra i els altres països impulsors del text posen com a exemple el model Barnahus, que “ha demostrat ser un mecanisme de resposta eficaç a l'abús sexual infantil en particular a la violència contra els infants en general”.

El concepte de Barnahus és crear un entorn segur i amigable per a la infància perquè els processos de justícia tinguin lloc i coordinar aquests processos amb professionals del benestar per oferir un suport holístic als nens víctimes i testimonis de violència. Barnahus (‘Casa dels nens’ en islandès) és un model interinstitucional multidisciplinari de serveis específics per a nens víctimes d'explotació sexual i abús sexual amb un fort enfocament de justícia adaptat a la infància.

Per tant, es coordinen les investigacions penals i de benestar infantil, per tal de reduir l'impacte negatiu d'aquests procediments sobre els infants víctimes i testimonis. La producció d'evidències vàlides va juntament amb el suport i l'assistència dels nens víctimes i testimonis, inclosa l'avaluació i el tractament mèdic i terapèutic, per tal d'evitar la revictimització i oferir una via de recuperació als nens tan aviat com sigui possible. Aquest model, amb algunes salvetats, ja s’està implementant al Principat.

Comentaris

Trending