Alerta per la perillosa pràctica adolescent d’intentar aguantar al màxim sense respirar

Usuaris de la línia L6 en direcció a Ordino van quedar estupefactes aquest divendres a primera hora de la tarda amb el ‘joc’ que feien entre joves escolars i que en va portar un a perdre el coneixement durant uns segons

Un bus de la línia d'Ordino passant per la rotonda de Govern.
Un bus de la línia d'Ordino passant per la rotonda de Govern. Toni Solanelles

Usuaris de la línia L6 que feia el trajecte des d’Andorra la Vella fins a Ordino encara estan esparverats hores d’ara després de presenciar, aquest divendres a primera hora de la tarda, com un adolescent perdia momentàniament el coneixement i picava fortament de cap contra un dels elements de la carrosseria interior del bus arran d’un suposat ‘joc’ adolescent que consisteix, aparentment, a intentar aguantar al màxim sense respirar. I amb un altre company pressionant el coll per dificultar més la respiració.

El grup de joves, al voltant de la quinzena segons testimonis presencials, van enfilar-se al bus al tomb del Parc Central. “Venien revolucionats” després d’acabar la jornada escolar. Però res que ni fos producte de l’edat, diuen els testimonis, que afirmen que ja des del primer moment hi havia mostres que estaven jugant. Crits, parlar alt, però res que fos fora de lloc, asseguren els consultats, que expliquen que l’estupefacció va arribar més tard.

Just des que es fan enfilar al vehicle, va quedar clar que entre els joves, tots nois, estaven fent una juguesca per veure qui aguantava més sense respirar mentre un altre dels companys pressionava el coll per travar més encara l’arribada d’aire, d’oxigen. Arribant a la zona de l’avinguda del Pessebre, de cop i volta, un dels nois que estava al bell mig de la juguesca va caure de sobte, sense sentit i picant contra algun dels elements del bus.

Va ser qüestió de pocs segons. “El conductor va haver d’aturar el vehicle i entre dues o tres persones, adults, van treure el noi que havia patit el defalliment a l’exterior.” L’adolescent va retornar en sí i assegurava trobar-se bé tot i admetre també que no recordava res del que havia passat. Veient que els nois no volien cap més suport, els adults que anaven al vehicle s’hi van tornar a enfilar i la marxa va reprendre amb tots els joves ja fora del bus.

No va caldre ni avisar emergències mèdiques ni tampoc el cos de seguretat, però asseguren els testimonis presencials que hi va haver moments de certa tensió. Ara, amb el pas de les hores, lamenten la situació i els ‘jocs’ adolescents. Encoratgen els pares a estar al cas de què fan els fills i fer-los entendre que allò que veuen a les xarxes socials no és, en la majoria dels casos, un exemple a seguir. Ben al contrari, que es tracta de pràctiques de risc que cal evitar.

TIK TOK

Juguesques com les viscudes aquest divendres al bus del trajecte fins a Ordino són habituals de veure en vídeos de l’aplicació eminentment juvenil Tik Tok. Les fonts consultades han assegurat que aquesta mena de competició d’aguantar sense respirar “s’ha posat de moda i no se sap pas a què treu a cap”. Una altra de les pràctiques de risc que es poden veure també a través de vídeos al Tik Tok és ensumar grans quantitats de pebre negre. L’‘esnifada’ en molts casos té efectes d’allò més perillosos i nocius.

Aquesta mateixa setmana, dilluns en el marc del Dia mundial de la salut mental, el cap de servei de la matèria a l’hospital, Carlos Mur de Viu, alertava de les addicions juvenils a les tecnologies. I advertia de com de perilloses s’estan convertint moltes de les creacions que s’ofereixen per Tik Tok. Solen ser vídeos molt curts i que ‘enganxen’ molt. A més a més, segons quines pràctiques mostren poden convertir-se en tot un element de risc.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending