L'agricultura rep dos milions i mig d'euros en ajuts públics el 2019

S’han incrementat tant les subvencions al foment de plans de millora i a la formació com a la producció de productes de qualitat controlada

Treballs en un camp a Andorra la Vella.
Treballs en un camp a Andorra la Vella. ACTUA

El total d’ajuts públics al sector de l’agricultura durant l'any és de 2.571.294 euros amb una disminució de l'1,3% respecte a l’any anterior, principalment en els ajuts al foment de les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya, que disminueixen el 7,3% i representen el 67,6% del total dels ajuts, enfront del 71,6% que representaven al 2018.

En relació amb els darrers set anys, el registre de l’anualitat 2019 se situa lleugerament per sobre de la mitjana del període 2012-2018 i suposa el 18,3% del valor afegit brut generat pel mateix sector. Respecte al Producte Interior Brut (PIB) nominal, els ajuts públics al sector de l’agricultura comporten el 0,1%.  El PIB nominal és el valor, a preus de mercat, de la producció de béns i serveis produïts en un país en un any.

Entre les diferents tipologies d’ajuts públics, l’any 2019 s’han incrementat tant els ajuts al foment de plans de millora i a la formació com els ajuts al foment de la producció de productes de qualitat controlada, amb el 1.460,8% (increment de 51,5’euros) i el 10,1% respectivament. Pel que fa als ajuts al foment del dall dels prats i l’ajut al foment de les pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya, han disminuït, el 2,8% i el 7,3%, respectivament.

Pel que fa a l’ajut al foment de la recerca i del desenvolupament, es manté en 28.678 euros, igual que l’any anterior, mentre que aquest any 2019 apareix per primer cop l’ajut al foment de pràctiques agràries específiques adequades per al manteniment del medi natural, amb una dotació de 19.675 euros. Quant als ajuts a l’activitat agrícola i ramadera oferts pels comuns, s’han incrementat l'11,4% respecte a l’any anterior i representen un 3,6% del total dels ajuts públics.

Etiquetes

Comentaris

Trending