Acció Feminista insisteix a fer “un pas endavant” i legalitzar l’avortament

L’entitat exigeix que la legislació “sigui revisada i modificada amb urgència” i que abans del setembre del 2023 Andorra deixi de ser un dels tres països europeus que el penalitza

Moltes dones reclamen des de fa temps la despenalització de l'avortament.
Moltes dones reclamen des de fa temps la despenalització de l'avortament. ARXIU

Acció Feminista reclama una vegada més, i ja van tres, despenalitzar l'avortament. Ho fan per commemorar el dia d'acció global per un avortament legal i segur en què recorden que el principat és un dels tres països europeus que encara penalitzen aquesta acció i exigeixen que el pròxim any hagi deixat de fer-ho. De fet, insisteixen que diferents estats membres de les Nacions Unides ho han recomanat, inclòs França.

Acció Feminista torna a reclamar “la despenalització de l’avortament per terminis de manera lliure”. A través d’un comunicat amb motiu del dia d’acció global per un avortament legal i segur, reclama a Govern deixar de banda els arguments “paternalistes i hipòcrites” amb què es “vulneren els drets sexuals i reproductius” de les dones. Per tant, exigeixen a l’executiu “faci un pas endavant en matèria de legislació” i que aquesta “sigui revisada i modificada amb urgència” per “adequar-la als convenis ratificats per Andorra que exigeixen la garantia de la llibertat sexual i reproductiva” d’aquestes, deixant de banda les excuses “de la incapacitat per aconseguir la majoria parlamentària, la necessitat de modificar la Constitució o el risc de perdre la sobirania”.

L’associació vol que el 28 de setembre del 2023 Andorra hagi deixat “un dels tres únics estats europeus que no respecten el dret a decidir de les dones”

L’associació  recorda que aquesta reivindicació la repeteixen cada 28 de setembre dels del 2018 i, per tant, exigeixen que, “abans del 28 de setembre vinent, Andorra ja no sigui un dels tres únics estats europeus que no respecten el dret a decidir de les dones, sinó que ja formi part dels que garanteixen l’avortament legal, segur i gratuït. Volem que sigui llei”.

De fet, recorden que “onze països membres de les Nacions Unides han recomanat al Principat d’Andorra legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs, entre els quals hi ha la veïna França, governada per un dels coprínceps andorrans”. A més, afegeixen que tot i la negociació per l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, el Principat és, “juntament amb Malta i el Vaticà, l’últim reducte europeu que penalitza l’avortament”.

Tot i la prohibició, l’entitat recorda que “moltes dones encara es desplacen cada any a territoris veïns per poder exercir el dret a decidir sobre el seu propi cos. Penalitzar l’avortament només criminalitza aquestes dones, obligant-les a fer-ho lluny de casa seva, i precaritza encara més les que no tenen els mitjans o els recursos suficients per fer-ho”.

Comentaris

Trending