Sindicatura enviarà els balanços d'SDP al Tribunal de Comptes perquè aclareixi si "hi ha deixadesa o més que deixadesa"

Comentaris

Sindicatura enviarà els balanços d\'SDP al Tribunal de Comptes perquè aclareixi si \"hi ha deixadesa o més que deixadesa\"
Sindicatura enviarà els balanços d\'SDP al Tribunal de Comptes perquè aclareixi si \"hi ha deixadesa o més que deixadesa\"

Sindicatura, amb el suport dels presidents dels tres grups parlamentaris, ha decidit portar els números d’SDP, quan la formació els hi faci arribar, al Tribunal de Comptes. Una vegada es rebin els resultats i la valoració de l’òrgan fiscalitzador s’adoptaran, si escau, noves directrius, sense que això pressuposi que el cas s’acabarà judicialitzant però tampoc descartant-ho. “No ens tanquem cap porta en la defensa de la legalitat”, ha afirmat el síndic general, Vicenç Mateu, que s’ha encarregat aquest dijous d’exposar les mesures adoptades.

Mateu ha fet un repàs exhaustiu, després de la junta de presidents, als moviments que hi ha hagut el darrer mes i mig després de la renúncia de Sílvia Bonet a continuar com a integrant de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Finalment ha acabat explicant que en sessió ordinària, el Consell General aprovarà el 22 d’aquest mes el canvi de membre de la delegació parlamentària al Consell d’Europa. No obstant, no serà fins al setembre que es faci realment efectiu i Víctor Naudi, ara únic parlamentari d’SDP, substitueixi Bonet.


Els presidents de tots els grups parlamentaris donen suport a la mesura i el síndic no es tanca les portes a adoptar qualsevol decisió quan es tinguin els resultats de l'òrgan fiscalitzador


El més rellevant era, sense dubte, què passava amb l’enrenou dels comptes del grup i les acusacions creuades entre Bonet, per una banda, i essencialment Naudi i el president del partit, Jaume Bartumeu. Vicenç Mateu ha explicat que la proposta ha estat posada sobre la taula des de la Sindicatura i ha estat acollida positivament. Per tant, i fent valdre la normativa vigent, es demanarà al Tribunal de Comptes que fiscalitzi els balanços d’SDP. “Que siguin els experts qui diguin el que hi ha. Si hi ha deixadesa o si hi ha quelcom més que deixadesa.”

El síndic general no ha volgut “prejutjar” sobre allò que, d’entrada, poden ser “mals entesos” entre els parlamentaris. Però qui sap si hi ha més. “En podem tenir més o menys indicis” arran de la documentació rebuda fins ara i enviada pels uns i per l’altra, ha explicat Mateu. “Però no ens correspon a nosaltres ni emprendre la investigació ni manifestar-nos” sobre una qüestió que ha portat molta cua i que encara en pot portar més.

Des d’SDP s’espera a veure l’evolució de l’afer els propers dies abans de manifestar res més. La formació espera tenir la revisió comptable totalment tancada “inicialment a principi de la setmana que ve” i després l’enviarà al síndic, que al seu torn, com ha indicat Mateu, la remetrà al Tribunal de Comptes. Sílvia Bonet ha rebut la decisió de manera molt positiva, entre altres coses perquè podrà fer al·legacions i matisos a allò que inicialment vegi l’òrgan fiscalitzador “i que ara no he pogut fer perquè no se m’han deixat veure els comptes ni fer cap aportació”.


SDP trametrà els comptes la setmana vinent i per ara fa una crida a la calma mentre Sílvia Bonet celebra la mesura i explica que la contractació del seu fill la va firmar Víctor Naudi


Bonet ha manifestat, novament, el seu convenciment “d’innocència” en el sentit que “estic segura que no hi ha res mal fet en el sentit que s’ha insinuat, encara que és clar que tots ens podem equivocar. Estic tranquil·la. Ho puc justificar tot”. Alhora també ha matisat un altre dels dubtes sorgits els darrers dies: la contractació durant un mes del seu fill menor. La parlamentària ara independent ha garantit que el contracte “el vaig firmar jo com a representant del menor i Víctor Naudi com a part contractant, és a dir, com a representant del grup parlamentari”.

Així assegura que no hi ha dubte que la formació havia de conèixer la situació i, si no la coneixia, no seria responsabilitat seva, en aquest cas. El contracte seria l’ordinari establert per a menors i, per tant, remunerat segons la legislació vigent. “Però en aquest tema com en altres es continua fent el que s’ha anat fent sempre, anar explicant mentides.”

Quan se sabrà el resultat de l’anàlisi del Tribunal de Comptes es desconeix. El que és clar, segons ha dit el síndic, és que vist tot aquest enrenou a la branca d’SDP del grup mixt, es buscarà la fórmula perquè cada exercici o una vegada per legislatura, els comptes dels grups parlamentaris es fiscalitzin pel Tribunal de Comptes. Fins ara els grups estaven exempts d’aquest control. Era una qüestió de discreció. De confidencialitat. Però també hauria quedat clar que de l’ús confidencial s’hauria pogut passar a l’abús sense miraments. I es vol parar els peus a aquestes presumptes actituds que van més enllà, suposadament, del que tocaria.

Comentaris

Trending