Sindicatura abona el camí perquè la consellera Bonet pugui mantenir la plena dedicació

Comentaris

Sindicatura abona el camí perquè la consellera Bonet pugui mantenir la plena dedicació
Sindicatura abona el camí perquè la consellera Bonet pugui mantenir la plena dedicació

La Sindicatura ha començat a adobar públicament aquest dimecres el camí perquè la consellera ‘viatgera’ Sílvia Bonet pugui mantenir la plena dedicació. En el marc de la junta de presidents, el síndic general, Vicenç Mateu, hauria informat que el fet que Bonet hagi abandonat Socialdemocràcia i Progrés (SDP) no canvia en res la situació de la parlamentària perquè continua formant part d’un grup parlamentari, el mixt, integrat per cinc membres. Així ho ha informat la subsíndica general, Mònica Bonell, que ha especificat que s’ha encomanat als components d’aquell grup que es posin d’acord tot advertint que l’opinió de la majoria no és un criteri perquè, compte, “no es pot arraconar la minoria”.

Bonet ha tramès una carta al síndic on li exposa la seva situació i manté el mateix criteri que mantenen els dos màxims representants de l’òrgan de presidència del Consell General: res no ha canviat, la demanda per poder-se dedicar a la tasca parlamentària la va fer personalment la pròpia Bonet, té feina a fer i, com a mínim i en relació al Consell d’Europa, hauria de poder acabar la feina iniciada i que hauria d’anar fins al junt segons la subsíndica i fins a l’octubre segons altres fonts. En tot cas, el missatge de fons de la consellera independent sembla clar: ja renuncia a mig termini a continuar viatjant a Estrasburg però la plena dedicació la vol mantenir. A la missiva tramesa al síndic només li falta escriure les ‘misèries domèstiques’ que repeteix com un disc ratllat a tothom qui creu que la pot escoltar a la cambra i a fora la cambra. Sí, Sílvia Bonet està satisfent quotes d’una hipoteca. Com tants i tants ciutadans.

Bonell, després de la junta de presidents, s’ha referit al “funcionament del grup mixt i en relació al cas específic i a la sol·licitud que al seu dia va fer la senyora Sílvia Bonet”. La subsíndica ha explicar que “l’acord que es va prendre” a l’inici d’aquest mandat, “tot i els canvis que hi ha hagut, la seva situació (la de Bonet) dins el grup mixt no canvia, perquè els grups es configuren a l’inici de la legislatura”. Per tant “l’acord continua sent vàlid”. 

Bonell ha recordat que malgrat que el 2004 es va acordar en junta de govern que a partir de llavors un de cada tres consellers d’un mateix grup parlamentari es podrien dedicar en el format de plena dedicació al Consell, el 14 d’abril del 2015 es va decidir que vist que el mixt era “un grup petit i vista la demanda de la senyora Sílvia Bonet Perot”, es faria una excepció i en lloc d’un de cada tres consellers a dedicació exclusiva es permetria que ostentessin aquesta prerrogativa “un de cada dos sempre que hi hagués dues formacions polítiques” dins el grup mixt. Per tant, el grup mixt té dret a dos consellers i el síndic hauria reclamat “flexibilitat” perquè “arribin a una entesa” dins mateix del grup.

Altres fonts han assegurat que l’acord no era d’un conseller cada dos sempre que hi haguessin dues formacions polítiques si no, un de cada dos sempre que hi haguessin formacions de dos consellers com a mínim. En tot cas, queda clar que Sílvia Bonet no representa a cap formació perquè s’ha donat de baixa d’aquella a la qual pertanyia. Però més encara. El president del grup mixt i líder parlamentari del PS, Pere López, hauria demanat si el criteri vàlid era adoptar allò que decidís la majoria. I, ah noi, la subsíndica ha dit que no. Que clar, havent-hi una formació que té tres consellers. I que sent el mixt un grup que difereix de la resta. “Tot depèn.” I el tot depèn és que el criteri de quatre pot no ser bo però el que vulgui una de sola, sí.

“Les majories han de tenir en compte, al grup mixt, que les persones que estan en minoria també tenen el seu pes. No és un grup normal”, hi ha dit Bonell. I hi ha afegit: “El senyor síndic ha fet la reflexió els grups mixts no funcionen per majories és un funcionament singular no es pot arraconar la minoria han de tenir també la seva representació”. Per tant, cal trobar l’equilibri i punts d’entesa. Si hi ha acord i no hi ha canvis, ja n’hi haurà prou comunicant-ho. Si hi ha acord i canvis, la junta de presidents n’haurà de donar compte. I si no hi ha acord…

“La voluntat és que s’arribi a un acord, aquest tipus de situacions no són les més agradables. Sempre s’intenta que sigui el grup parlamentari (concernit) el que arribi a un acord i no sigui la Sindicatura qui hagi de ‘mediar’”. Però si no hi ha entesa, la Sindicatura ho farà. I això és amb el que compta Sílvia Bonet. Amb el vestit a mida que li farà la presidència de la cambra si els seus companys de grup mixt no li mantenen la cadira. O sia, que la dedicació exclusiva és condició ‘sine qua non’. Que la hipoteca s’ha de pagar cada mes. No importa fer el ploricó. Tot sia pel sou. Per la poltrona.

Comentaris

Trending