Sense feina al comú (de Canillo) i a dormir (com a mínim) tres mesos a la presó

La corporació canillenca prescindeix dels serveis del fins ara cap de circulació i l’home podria acabar ingressant a la Comella si no tira endavant el contracte laboral que inicialment havia obtingut

-
-
La inhabilitació establerta per la Batllia en l’ordenança penal imposada i acceptada al fins ara cap del servei de circulació del comú de Canillo portava gairebé de forma inherent el seu acomiadament com a funcionari. De fet, la inhabilitació tal i com va ser dictada i la continuïtat a la funció pública era incompatible. I la junta de govern de la corporació canillenca ha oficialitzat aquest dimecres la sortida de l’agent de circulació. Alhora, és possible que l’home, un andorrà de 42 anys detingut divendres acusat de quedar-se diners procedents de les multes que imposava el seu departament comunal, acabi ingressant tres mesos a la presó. Com a mínim, a dormir ja hi hauria començat a anar.

Tant clar tenia el condemnat per la via ràpida per l’apropiació indeguda de béns públics amb abús de confiança, que entre dilluns i dimarts ja havia aconseguit un contracte de treball com a mecànic, una feina que ja havia desenvolupat amb anterioritat a la seva tasca d’agent de circulació a la parròquia de Canillo, on prestava servei ben bé des de feia quinze anys. En el judici ràpid que se li va aplicar diumenge abans d’alliberar-lo -una vegada condemnat, quedi clar-, s’establia una pena privativa de llibertat durant tres mesos condicionada a presentar un contracte de treball. 

Si l’obtenia en qüestió de pocs dies, la presó ‘integral’ se substituïa per un arrest nocturn i de cap de setmana (sempre i quan no hagués de treballar) que hauria de dur a terme al centre penitenciari. Les fonts consultades han assegurat que l’home ja hauria passat alguna nit a la Comella i que sota control policial s’hauria presentat al seu nou lloc de treball. No obstant això, no és gens clar hores d’ara que acabi passant el període de prova preceptiu i caldrà veure com evoluciona la seva situació, que a partir d’ara ja passarà a ser de la seva estricta esfera personal.

La junta de govern del comú canillenc ha avalat la sortida del treballador, com no podia ser d’una altra manera, per la pèrdua de la seva condició de funcionari atesa la inhabilitació judicial recaiguda en el marc d'una ordenança penal acceptada per l'acusat. Mentrestant, i com ja ha avançat aquest matí l’Altaveu, els responsables del departament d’intervenció i finances estan repassant els assentaments referents als cobraments de multes de circulació des que l’home era cap de circulació, ara fa dos anys. La denúncia formulada a mitjan setmana passada només tenia en compte el rastreig fet d’ençà que hi ha en funcionament, des de l’octubre del 2017, un nou sistema informàtic que facilita el control comptable i tributari. 

El fins ara funcionari s’hauria quedat, sobretot del febrer cap aquí -s’està analitzant, ja s’ha dit, la situació prèvia a l’octubre del 2017-, diners que els sancionats abonaven en metàl·lic, especialment els pagaments que efectuaven turistes que havien estat caçats cometent alguna infracció derivada amb la circulació i als vehicles dels quals se’ls havia posat el parany. Com que el comú encara està analitzant, la quantitat finalment defraudada no se sap del cert. Els primers càlculs situaven el forat de l’odre de 10.000 euros.

Conceptes de la condemna

No cal barrejar conceptes. I cal entendre bé tots els conceptes, per dir-ho d’alguna manera, que integren la condemna imposada. D’entrada, el delicte comès i per la pena màxima que hi pot anar associada, s’encabeix entre aquelles conductes que poden ser jutjades per la via ràpida sota el paraigua de l’ordenança penal. Això evita llargues investigacions -per bé i per mal- i pressuposa per a l’acusat que la condemna que se li imposarà no superarà la meitat del que li hauria correspost, com a màxim, per la via de l’enjudiciament ordinari.

En aquest cas la condemna integra tres elements nuclears: la reclusió condicionada (els tres mesos esmentats i eludibles parcialment si hi ha un contacte de treball), una multa pecuniària (de 4.000 euros en aquest cas) i la inhabilitació per exercir en la funció pública per un període de quatre anys. A més a més, el condemnat haurà de fer front a la responsabilitat civil derivada de la condemna penal. Dit d’una altra manera: haurà de compensar al comú de Canillo amb la quantitat defraudada i que no té res a veure amb la multa de 4.000 euros. La xifra serà aquella que la corporació canillenca pugui finalment degudament acreditar i que encara té marge per quantificar.

-

Relacionat

Canillo analitza el cobrament de multes de circulació anterior a la posada en marxa del sistema informàtic
-

Relacionat

El cap dels urbans de Canillo s’hauria apropiat d’uns deu mil euros, sobretot d’ençà del febrer
Un dels vehicles del servei de circulació del comú de Canillo.

Relacionat

Detingut el cap del servei de circulació de Canillo acusat de quedar-se diners de multes

Comentaris

Trending