El cap dels urbans de Canillo s’hauria apropiat d’uns deu mil euros, sobretot d’ençà del febrer

L’home eludirà la presó ferma si presenta un contracte de treball, ja que es dóna per fet que no tornarà al comú, però tot i així és molt probable que hagi d’anar a dormir durant tres mesos a la Comella

-
-
El cap del servei de circulació del comú de Canillo s’hauria apropiat, en xifres rodones, d’uns 10.000 euros procedents de multes imposades pel departament i cobrades en efectiu. Aquesta és una xifra aproximada i que caldrà afinar al detall ja que en virtut del judici ràpid al qual es va sotmetre l’agent aquest mateix diumenge haurà de rescabalar la corporació, si no hi renuncia, del dany causat. L’home, un andorrà de 42 anys resident a la mateixa parròquia, s’estalviarà d’entrar a la presó si presenta un contracte laboral, tot donant per fet que no continuarà prestant servei al comú. Això sí, molt probablement durant tres mesos haurà de dormir a la Comella.

El màxim responsable dels urbans de Canillo va ser detingut a la parròquia mateix divendres a les 3 de la tarda arran d’una denúncia que havia presentat feia pocs dies el comú i just poc després que la corporació hagués aportat una nova documentació que la policia va sol·licitar. Se’l va arrestar acusat d’un delicte contra la funció pública per sostracció de béns públics. Justament, l’apropiació de diners públics i l’abús de confiança amb què hauria actuat haurien estat elements clau remarcats per la batlle de guàrdia durant la tramitació, aquest diumenge a primera hora de la tarda, de l’ordenança penal -l’equivalent a Andorra al judici ràpid que es fa en altres jurisdiccions- en virtut de la qual l’agent va reconèixer els fets que se li atribuïen. A part de la celeritat en la resolució aquest sistema comporta per a l’encausat que se li imposi una pena com a molt de la meitat del màxim que se li podria imposar per la via ordinària. 

L’ara condemnat, de 42 anys, feia un parell d’anys que ara al capdavant del departament malgrat que en feia molts més que exercia d’agent de circulació a la parròquia, on viu

En aquest cas, segons diverses fonts, se l’hauria condemnat a tres mesos de presó ferma eludible mitjançant la presentació d’un contracte de treball -és a dir, que pugui justificar que treballa- i, això sí, a haver d’anar a dormir a la presó durant el mateix període. En virtut de la mateixa ordenança també s’hauria inhabilitat l’agent, per un llarg termini de temps, per continuar, com a mínim, ocupant el lloc que ocupava, i encara que les fonts comunals consultades han assegurat que no hi ha una decisió ferma presa -en altres casos la corporació canillenca ha reubicat, per voluntat pròpia o per imposició tècnica, altres funcionaris que s’han vist immersos i condemnats en processos penals-, altres fonts han assegurat que el fins ara cap de circulació de Canillo no tornarà al lloc de treball ni tampoc al comú. De fet, l’home, segons les fonts, iniciava aquest dilluns un període de vacances.

La descoberta del ‘frau’, fa algunes poques setmanes, hauria suposat un veritable daltabaix en alguns responsables de la corporació, segons fonts coneixedores de la investigació, que han assegurat que oficialment la decisió judicial adoptada no s’ha comunicat encara al comú. L’ara condemnat per l’apropiació dels diners en metàl·lic procedents de les sancions imposades pel servei feia potser tres lustres que ara agent de circulació i des de fa un parell d’anys se l’havia posat al capdavant del servei amb plena confiança per part dels actuals mandataris comunals, que hauran de mirar amb certa rapidesa com refan el servei atès que justament en poques setmanes comença el període més complicat quant a trànsit a Canillo i els seus veïnats.

El nou sistema informàtic per la gestió tributària i de la comptabilitat comunal posat en marxa fa un any ha estat element clau per la detecció de la defraudació

El nou sistema informàtic estrenat ara fa cosa d’un any hauria estat clau en la descoberta del frau, alhora que hauria estat de gran fiabilitat tot i que inicialment els propis responsables del departament de finances i intervenció del comú es feien creus de tot plegat. Justament, un dels mòduls de gestió posats en marxa expressament tindria a veure amb les sancions que imposa el comú canillenc. I segons fonts properes a la investigació que haurien tingut accés al sistema de funcionament de la corporació canillenca, tots els agents de circulació van equipats des de ja fa mesos amb un dispositiu electrònic intel·ligent amb el qual registren les infraccions, deixant al moment l’avís del lloc on han imposat la multa i annexant, fins i tot, una imatge del vehicle sancionat.

Les sancions es poden pagar per TPV, en línia a través del portal electrònic comunal o en efectiu. Evidentment, però, el rastreig és molt més senzill de fer que no pas quan, fins fa un any, els agents imposaven les multes amb els talonaris clàssics de paper. Fa uns dies es va detectar, segons les fonts consultades, que hi havia una sèrie de sancions que haurien d’haver estat cobrades -en metàl·lic-, però no havien estat registrades ni tampoc s’havien ingressat els diners a la caixa corresponent. Malgrat la incredulitat dels responsables del control financer, i tot i repassar fins i tot si l’error podia provenir del sistema -que impedeix, fins i tot, eliminar les multes; sols es poden considerar anul·lades quan es dóna per bo un plec de descàrrec però el format manté l’anotació de la infracció sancionada i l’ordre d’anul·lació posterior-, es va acabar confirmant que no. I que tot es devia a una sostracció del cap de servei, que era l’únic que gestionava fins al final el cobrament en metàl·lic, que la resta d’agents deixaven en sobres tancats.

Segons les fonts, l’apropiació indeguda es feia molt més evident i s’hauria fonamentalment comès des del mes de febrer cap aquí. Els deu mil euros són una xifra orientativa i aproximada que s’acabarà de concretar per quantificar exactament el dany sofert pel comú, que aquest dimecres celebra una sessió de consell ja previst en què es pot donar compte públicament per primer cop dels fets succeïts. Segons les fonts de la investigació consultades, la denúncia interposada pel comú la setmana passada no xifrava en cap moment la defraudació detectada però sí detallava un ‘modus operandi’ que l’implicat hauria reconegut plenament davant la batlle. La documentació aportada pel comú hauria estat de gran valor i de total claredat per als investigadors, que van procedir amb celeritat per detenir l’home. 

Un dels vehicles del servei de circulació del comú de Canillo.

Relacionat

Detingut el cap del servei de circulació de Canillo acusat de quedar-se diners de multes

Comentaris (2)

Trending