SDP reclama a Bonet que acrediti despeses per valor de més de 6.500 euros indegudament justificades

Comentaris

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) reclama a l’ara consellera general independent Sílvia Bonet més de 6.500 euros de depeses no justificades. O, com a mínim, que acrediti aquestes despeses. També li exigeix 9.500 euros de dos informes jurídics que la parlamentària hauria sol·licitat sense l’acord de la formació. La demanda, avançada per l’Altaveu, s’emmarca en la guerra oberta arran de la decisió de Bonet de deixar SDP però voler mantenir les prerrogatives que tenia com a consellera: això és, la dedicació exclusiva i la seva presència en la delegació andorrana al Consell d’Europa.

El conseller general del grup mixt i actualment únic representant d’SDP al Consell, Víctor Naudi, va trametre la setmana passada una carta a Bonet en què li reclama que acrediti tot un seguit de despeses que hauria realitzat en el transcurs d’aquesta legislatura i que a parer dels auditors que han analitzat els comptes de la formació no han estat degudament justificats. La intenció de Naudi i la seva formació, com així li ho han comunicat ja al síndic general, Vicenç Mateu, és poder-li presentar els comptes dels dos anys en què SDP ha tingut dos components integrats al grup mixt. SDP ha donat de marge fins demà a la parlamentària perquè acrediti les despeses. En declaracions a Andorra Televisió, on ha tornat a assegurar que no pretén aferrar-se a la dedicació exclusiva, Sílvia Bonet ha explicat que pensa trametre al síndic els justificants que se li han sol·licitat.

La carta en què es detallen tot un seguit de despeses no prou ben justificades no seria l’únic document que SDP ha fet arribar al síndic en relació amb Sílvia Bonet. La formació presidida per Jaume Bartumeu i amb Víctor Naudi com a líder parlamentari també ha traslladat a Sindicatura un informe elaborat pel professor titular de Dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan Amenós en què aquest rebat la carta que al seu dia Bonet va presentar al síndic argumentant perquè no havia canviat res al grup mixt pel fet que ella hagués deixat la militància a SDP i, en conseqüència, perquè creia que la seva situació laboral i política no havia de patir cap modificació.


La formació sospita que en alguns casos la consellera va fer pagar dues vegades allotjaments a l'erari públic: al Consell, que els abona de fet, i al grup


Entre altres coses, l’estudi d’Amenós, que considera que el fet de permetre mantenir l’estatus de plena dedicació a un conseller unipersonal, portaria “una autèntica patrimonialització de la representació política”, manté que “el manteniment de l’actual retribució al conseller que ha abandonat l’agrupació política implicaria un premi al transfuguisme injustificat i sense habitació legal”. I, també, “la retenció del complement sense posar-lo a disposició del grup parlamentari mixt -que ha de presentar la pertinent proposta- i de la Sindicatura -que ha de prendre la resolució final- és també il·legal i podria tenir fins i tot, en determinades circumstàncies, repercussions penals per apropiació indeguda”.

Més enllà de l’informe jurídic per rebatre els arguments que va donar Bonet al síndic pels quals creia que havia de continuar mantenint la dedicació exclusiva i la cadira a Estrasburg, Víctor Naudi, en representació del vessant d’SDP al grup mixt, va trametre l’esmentada carta demanant justificants de pagament el dimarts passat. La carta explica a l’ara consellera independent que vista la seva marxa de la formació s’han revisat els comptes i “en aquest procés de revisió hem trobat una sèrie de pagaments que s’han dut a terme però que no van suportats per les necessàries justificacions documentals, ja siguin factures o rebuts signats pels destinataris de pagaments”


Un estudi jurídic encarregat pel partit arriba a qualificar d'apropiació indeguda el fet que la parlamentària vulgui aferrar-se a la plena dedicació sí o sí


En la missiva s’hi relacionen un seguit de pagaments “que necessiten més documentació”. Es divideixen en tres grups: uns pagaments de despeses d’ofimàtica, cinc en concret, per un muntant d’uns 880 euros. Després s’hi relacionen tot un seguit de pagaments, fins a un total de catorze, que sumats tots s’acostarien els 5.700 euros. La naturalesa d’aquestes despeses és molt diversa. Des de reintegraments en efectiu a un pagament a un SPAR passant per diversos abonaments en hotels, alguns dels quals en període de vacances parlamentàries i d’altres sense que hi hagi cap acreditació de l’activitat associada a l’allotjament concret.

Es dóna el cas, que tant les despeses de desplaçament com les d’allotjament quan es tracta d’activitats parlamentàries les abona directament el Consell General. De fet, en la relació de despeses de les quals es reclama els justificants es recorda que en les mateixes dates en què Bonet hauria fet el pagament a càrrec del grup parlamentari, en dues ocasions també constaria un pagament de pràcticament la mateixa quantia efectuat pel Consell General. Fonts coneixedores del llistat enviat a la parlamentària i al síndic han assegurat que la consellera hauria pogut ‘cobrar’ al grup despeses ja abonades pel Consell, suposant un doble cost per a les arques públiques.

Finalment, es relacionen els dos pagaments, de 5.428 euros i 4.071 euros respectivament, que s’haurien fet a un despatx d’advocats en atenció a uns assessoraments encomanats “sense l’acord previ. No s’haurien doncs de carregar al compte conjunt”, remarca la nota lliurada per Víctor Naudi a Sílvia Bonet.

Comentaris

Trending