SDP ataca explicant-se; SBP s'encongeix encongint-se

Comentaris

SDP ataca explicant-se; SBP s\'encongeix encongint-se
SDP ataca explicant-se; SBP s\'encongeix encongint-se

A l’hora que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) desenfundava l’arma de l’argumentari per defensar-se de les acusacions de Sílvia Bonet Perot (SBP) tot atacant, la consellera general ara independent s’arronsava una mica. SDP ha posat tota la carn a la graella de les auditories. És a dir, ha dut a analitzar els comptes del grup parlamentari, els convenis en virtut dels quals avala els cobraments percebuts per CERES o els pagaments del lloguer del local de la formació política, i també la documentació o les justificacions rebudes de Bonet. La parlamentària, en canvi, feia marxa enrere en la seva decisió d’acudir a la fiscalia a denunciar la situació.

La junta de presidents que s’ha de celebrar aquest dijous a la tarda continua sent un moment subratllat en fluorescent en el desenvolupament de tot aquest enrenou generat després de la decisió de Sílvia Bonet d’abandonar la formació sota l’aixopluc de la qual es va presentar als comicis del 2015 i va obtenir l’escó. Hores d’ara és clar que Bonet no continuarà mantenint la dedicació exclusiva de què gaudia des de l’inici de la legislatura -finalment hi va renunciar divendres- i també sembla evident que a tot estirar un cop finalitzi l’actual període de sessions, o abans i tot, deixarà d’integrar la delegació andorrana al Consell d’Europa, representació que li correspon a SDP. I el que encara és més clar és que des d’aquest dimarts la parlamentària ja no ostenta el despatx que tenia fins ara. Sindicatura l'ha reallotjat a la planta -3 del descomunal edifici del Consell.

Però és evident que l’intercanvi de retrets i acusacions relacionades amb el suposat ús indegut dels diners percebuts en tan què assignacions parlamentàries a calat fons i està comportant un desgast als uns i als altres que, com ha reconegut aquest dimarts també el president d’SDP, Jaume Bartumeu, fa mal a la política i als que l’exerceixen. Bartumeu i el líder parlamentari de la formació i fins ara company de grup de Bonet al Consell, Víctor Naudi, han aprofitat la ja tradicional compareixença pública dels dimarts per repassar la situació creada després que divendres, la parlamentària díscola, acudís al síndic general a denunciar el que ella entenia que eren, com a mínim, tres utilitzacions poc clares de fons del grup.


Bartumeu i Naudi qualifiquen de "falsedats com un temple" les "sospites infundades" que hauria llançat Bonet posant sobre la taula un xec d'11.000 euros i el pagament d'un lloguer al partit


Els dos dirigents d’SDP, que han explicat que la formació està duent a terme la revisió comptable aprofundida públicament anunciada dels dos anys que fa que la legislatura està en marxa, han deixat clar que les ‘denúncies’ de Bonet són “falsedats com un temple”. Més encara, per a Bartumeu i Naudi es tractaria de “sospites infundades, injustificables i que comencen a ser injurioses”, i que la consellera general sols hauria emprat per “dissimular la seva vergonyosa actuació”. Perquè els dos dirigents d’SDP es mantenen que intentant justificar les despeses que el partit i Víctor Naudi com a responsable parlamentari en concret considerava poc acreditades, Bonet s’hauria ficat en un fangar. Hauria reconegut fins i tot, a parer dels dos mandataris polítics, irregularitats.

Bartumeu ha deixat clar, també, que si no acudeixen a cap crida de mediació o si no seuen ara ja en cap taula amb Bonet de comensal és perquè hi ha coses, a segons quines alçades, que “no es poden negociar perquè poden tenir conseqüències jurídiques”. Es referia el president de la formació política a l’intent del síndic general per celebrar una reunió amb la intenció que totes les parts aboquessin el que haguessin d’abocar i es pogués trobar una sortida negociada a una crisi fora de mare tot i esdevenir-se en el partit, de lluny, més petit de l’arc parlamentari. Naudi va avortar la trobada, però és que Bartumeu no amaga que l’actuació de Bonet potser incorre en responsabilitats penals (ho haurà de determinar qui s’escaigui i abans de res SDP vol completar l’auditoria comptable) i, per tant, més val no compartir-hi gaires taules que tot s’enganxa.

Naudi i Bartumeu han respost-justificat les acusacions formulades per Bonet. De fet, el president del partit ja havia avançat una part d’aquesta justificació en l’entrevista a què es va sotmetre dilluns al programa ‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA). L’element de menys transcendència seria el suposat enviament de material d’oficina cap a l’històric despatx parlamentari de Bartumeu a l’avinguda Meritxell i facturat al grup parlamentari. Un error ja subsanat, segons el president del partit. Queden, llavors, el ‘famós’ xec d’11.000 euros i el pagament de l’arrendament del local d’SDP. Curt i ras: hi ha convenis que avalen aquests pagaments.


La parlamentària, que ja ha estat reallotjada a la planta -3 de l'edifici del Consell, havia demanat hora a la fiscalia per anar-hi a exposar la situació però poca estona abans d'acudir-hi se n'ha desdit


Desgranem-los. El xec que figura segons Bonet a la comptabilitat amb un assentament que indica ‘honoraris Víctor Naudi’ i que Naudi hauria signat, el xec, essent beneficiari nominal “CERES (Marian Sanchiz)” pel citat valor d’11.000 seria el resultat del pagament anual (corresponent al 2016) a raó de mil euros mensuals que fa el grup parlamentari al Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES) pel suport que aquest ens (“ni una societat, ni una fundació, un despatx  polític” liderat pel propi Bartumeu i amb altres col·laboradors que treballen per “uns ideals polítics”) prestaria al grup parlamentari mixt des del punt de vista “tècnic, polític i logístic”. Han explicat els dos dirigents que Bonet estava al cas del conveni que hi ha signat perquè els dos consellers d’SDP van renunciar a un secretariat permanent i, tot estalviant diners, rebien suport des de l’oficina política de Jaume Bartumeu, des d’on es revisaven projectes de llei, es proposaven esmenes, es feien estudis o es redacten notes de premsa, entre altres tasques.

I també un altre conveni, en aquest cas de 20 de maig del 2015, cobriria la licitud dels pagaments, a raó de 500 euros mensuals, que el grup parlamentari fa SDP en concepte de lloguer d’espais. La formació posaria la seva infraestructura al servei dels parlamentaris perquè aquests poguessin celebrar reunions o trobades de forma més discreta o còmoda que no pas al Consell General, on l’espai que tenien assignat era minso i, a banda, comportava que algú que es volgués reunir amb els representants parlamentaris d’SDP passant desapercebut ho tingués més complicat.

Desgranades les justificacions, i en espera dels resultats de l’auditoria comptable o de les eventuals decisions que pugui adoptar la junta de presidents dijous, ¿hi ha alguna cosa més? “No hem decidit portar-hi ningú”, deia Bartumeu. Portar a la fiscalia. Ho faran, ha explicat, si els consells que sol·licitin així ho indiquen. No pas en funció del que facin altres. I si SDP no ha decidit anar a veure els representants del ministeri públic, SBP (Sílvia Bonet Perot) sí que ho havia acordat. Amb ella mateixa. De fet, ho tenia tan coll avall que va despenjar el telèfon i va trucar al despatx de l’edifici de les Columnes liderat per Alfons Alberca. Tenia hora per aquest dimarts i tot (15.30 hores). Però una estona abans, segons diverses fonts, la parlamentària se n’ha desdit. Marxa enrere. Trucada d’anul·lació de visita. Arronsament segur. ¿Quin serà el següent capítol?

Comentaris

Trending