Sant Julià tem que Naturlandia porti el comú al col·lapse

Comentaris

Sant Julià tem que Naturlandia porti el comú al col·lapse
Sant Julià tem que Naturlandia porti el comú al col·lapse

Naturlandia serà el gran maldecap de la nova majoria comunal de Sant Julià. Igual com ho ha estat de la que ara acaba el seu mandat. Una altra cosa és com s’afronta o com s’ha afrontat la situació. En qualsevol cas, fonts de l’equip que ha d’agafar el comandament de la corporació laurediana han assegurat que temen que la situació sigui molt pitjor de la que s’ha anat dient i que l’estat financer de l’ecoparc aboqui el comú al col·lapse. El Govern ja és conscient que potser caldrà dissenyar una mena d’operació de rescat de la parròquia. La qüestió és com fer-la. Mentrestant, fonts de l’actual majoria asseguren que tot està degudament detallat.

La qüestió ja no és el crèdit extraordinari que aquest dijous la majoria comunal d’UL votarà contra les pòlisses de crèdit comunals. La corporació acabarà transferint per aquesta via 490.000 euros més a Camprabassa, la societat que gestiona Naturlandia. Es considera que l’aportació és necessària per dotar el camp de neu de liquiditat. Cal fer front a les nòmines del personal. I la temporada alta encara no ha arrencat com aquell qui diu. I ja no és només aquest gairebé mig milió d’euros que se suma als altres crèdits que es van absorbir en l’operació d’ampliació de capital de la societat. El novembre passat, la junta de govern, en una decisió molt controvertida i amb una base jurídica que molts volen estudiar, hauria acordat transferir, del comú a Naturlandia, 140.000 euros més. Com aquell qui no vol la cosa.

El traspàs de diners va ser avalat per la intervenció comunal. Les fonts consultades han mostrat els seus dubtes que aquest moviment de diners s’adeqüi a la legalitat per molt que la societat sigui participada de manera molt majoritària pel comú. Les mateixes fonts també han mostrat la seva temença que s’acabarà demostrant que molts dels pagaments que haurien correspost de fer a Naturlandia es van fer des del comú. I el dubte és si hi ha moviments que no s’han comptabilitzat i que facin incrementar el deute global de la parròquia. Les previsions dels futurs mandants lauredians són que l’endeutament acumulat se situï a l’entorn dels trenta milions d’euros. Que seria una xifra molt alta. Si se supera aquest llindar totes les alarmes s’encendran. I de quina manera.

Prova de foc per a Laurèdia en Comú

Naturlandia i les qüestions financeres que s’hauran d’enfrontar només iniciar-se el mandat, el 4 de gener, seran una prova de foc per a la solidesa del conglomerat que és Laurèdia en Comú. La formació on conflueixen independents, demòcrates, militants d’SDP, simpatitzants del PS o figures ‘històriques’ lligats tradicionalment a la nissaga Reig pretén fer una anàlisi detalladíssim del comú per aconseguir-ne, sobre el paper, un millor funcionament i, també, treure pols als anys i panys que fa que la corporació ha estat dirigida per Unió Laurediana, amb tots els vicis i altres elements que això suposi. 

Un dels primers elements que caldrà valorar serà la continuïtat o no de figures claus en l’engranatge de la corporació. Més enllà de directors d’àrea o departament, per sobre d’aquests s’hi troben dos llocs de confiança estratègica: la secretaria general i la intervenció. Després de varies dècades sota la supervisió de Marina Besolí quant a la secretaria general, aquest mandat que ara es tanca és el primer que ha vist un relleu, situant Judith Albós al capdavant d’un lloc clau. Com també ho és l’ocupat per Josep Maria Altimir, qui va arribar a ser interventor general del Govern. Altimir és en principi home de la confiança del futur cònsol, Josep Vila, però, en canvi, no està gens ben vist per molts dels integrants de la pròpia Laurèdia en Comú, que no tenen el paper que hauria fet l’interventor, per exemple, en l’afer de les targetes de crèdit. Les al·legacions fetes davant el Tribunal de Comptes i firmades per Altimir contenen arguments “molt fluixos i que deixen entreveure massa dubtes”, segons les fonts consultades.

Comentaris

Trending