L’ús de la mascareta és obligatori en tots els centres de treball

El decret anunciat aquest dimecres pel Govern i que ha entrat en vigor a la 1 de la passada matinada ordena el tancament total dels establiments autoritzats com a pubs

Un treballador de la construcció.
Un treballador de la construcció. ARXIU

Ja no hi ha terme mig. El decret que estableix noves restriccions com a mínim fins al 18 d’octubre imposa la mascareta com a obligatòria també en tots els centres de treball, sigui quina sigui la distància. Aquesta és una de les mesures que els ministres Eric Jover i Joan Martínez Benazet no van especificar durant la compareixença d’aquest dimecres després que el Govern aprovés les noves mesures. Però el decret que és vigent des de la una de la passada matinada sí que ho contempla.

En concret, l’article 8, que versa sobre l’ús de la mascareta, estableix que “és obligatori en els espais de treball, i en els centres educatius i privats d’aprenentatge és obligatori per a totes les persones a partir dels 12 anys d’edat”. En l’article precedent s’hi fixa que “en les reunions de treball és obligatori l’ús de la mascareta i s’ha de respectar la distància interpersonal de seguretat d’1,5 metres. Sempre que sigui possible s’han de prioritzar les reunions per mitjans telemàtics”.

Sobre aquesta qüestió, el ministeri de Funció Pública ha emès internament, per a l’administració, un comunicat amb tot de recomanacions que passen, per exemple, perquè els funcionaris s’organitzin per torns i que fomentin el teletreball, més enllà de les mesures de distància i protecció que ja s’havien anat pregonant fa mesos i sobre les quals ara s’hi està fent especial transcendència.

Un escenari plausible de confinament parcial molt elevat, per dir-ho d’alguna manera, podria anar del 20 al 30 d’octubre; les mesures acordades aquest dimecres han de durar fins el 18; el 19 es comunicarien les noves mesures -si les cal accelerar abans- i el 20 entrarien en vigor

Diverses fonts han assegurat que la sensació a l’edifici administratiu, salvant algunes diferències, és molt similar a la que hi va haver el 13 de març, fins al punt que es dóna per fet que si en els propers dies, i producte de les mesures ara dictades, no hi ha una aturada de l’increment de la incidència del virus i aquesta no es comença a reduir, sobre la taula hi ha l’escenari del confinament pràcticament total, almenys d’aquells serveis no essencials.

A no ser que hi hagi un nou increment de la incidència que obligui a adoptar mesures més restrictives abans d’hora -a priori, no abans de dimarts-, un escenari plausible de confinament parcial molt elevat, per dir-ho d’alguna manera, podria anar del 20 al 30 d’octubre. Les mesures acordades aquest dimecres han de durar fins el 18. El 19 es comunicarien les noves mesures i el 20 entrarien en vigor. Tot això està en l’aire però no és gens descabellat, segons les fonts consultades.

Pubs i centres sociosanitaris

Un dels aspectes que també recull el decret i que no s’havia exposat de forma tan clara és el tancament total de les activitats autoritzades com a pub. Del que sí que s’havia informat és de les limitacions als centres sociosanitaris. El decret estableix que “en residències assistides se suspenen les visites dels familiars a les persones residents, excepte en casos d’urgència extrema. En aquests supòsits només es permeten visites d’un familiar per resident i sempre que el resident no presenti símptomes de malaltia aguda o estigui sotmès a una mesura d’aïllament domiciliari” i també “se suspenen les sortides de les persones residents als centres”.

En aquest sentit, per exemple, al Cedre la direcció ja anunciat els canvis a fer. "Som conscients del cost emocional  que això representa tant pels residents com per vostès, els familiars” no poder visitar els usuaris del centre, segons que s’indica en una carta enviada als familiars. “Per tant posarem en funcionament una roda de vídeo trucades per tal que puguin mantenir la comunicació entre vostès.”

En aquest sentit, es detalla en la missiva, “estem replanificant l’organització d’aquests circuits pensem que es podrà mantenir 3 vídeotrucades setmanals per cada un dels seus familiars residents”. També es remarca que “nosaltres iniciarem les vídeo trucades amb els familiars que tenim com a referents, pregaríem que si volen comunicar-se altres familiars, es posin d’acord entre vostès, per tal d’agilitzar i no col·lapsar la centraleta ni el personal encarregat de fer les vídeotrucades”.

Comentaris (3)

Trending