L'augment de la socialització repercuteix en un creixement de casos i de la taxa de reproducció

Els actius pugen a 515 així com els ingressos a l'hospital amb dos pacients més que dimarts mentre Govern diu que, pel moment, no es planteja incrementar les restriccions

Eric Jover i Odile Sarroca durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
Eric Jover i Odile Sarroca durant la roda de premsa d'aquest dimecres. SFGA

Els efectes de les trobades de Nadal ja es comencen a notar en l’evolució de la pandèmia de la Covid-19. Així s’ha reconegut des del Govern, amb una actualització de dades que revelen fins a 64 nous i un repunt també fort dels casos actius, que tornen a superar el mig centenar. A banda, la taxa de reproducció del virus ha pujat a 1,15 i també torna a créixer el nombre d’ingressats a l’hospital de Meritxell.

 

Tal com es temia, les celebracions nadalenques estan tenint conseqüències. Per ara, moderades. Però hi són. En els darrers dies els nous contagis s’han enfilat. En part, s’assegura des del Govern, pel fet que s’han incrementat de forma important les proves realitzades per detectar la malaltia, siguin TMA siguin tests d’antígens. De fet, s’ha assegurat que amb els més de 61.000 ja recollits pels ciutadans s’han pogut localitzar fins a 54 persones infectades que, però, no presentaven símptomes. Per tant, s’entén que s’ha evitat que puguin contagiar més gent.

En una altra part, però, també s’admet que es comença a notar l’efecte de les festes nadalenques. “La socialització de les festes provoca un risc major”, ha avisat el ministre portaveu, Eric Jover, tot alertant de possibles noves trobades en els pròxims dies festius (Cap d’Any i Reis). El que està clar és que la taxa de reproducció s’ha tornat a disparar i de nou es troba per sobre d’1. En 1,15, concretament. És a dir, cada 100 pacients infectats en contagien 115 més.

El Govern destina 435.000 euros a la compra de 100.000 tests d’antígens més per poder mantenir el control de la pandèmia, especialment en sectors considerats crítics

Pel que fa a l’evolució de les darreres hores, s’han diagnosticat 64 nous casos, una de les xifres més elevades de les últimes setmanes. Tot fa pensar que abans de cloure el 2020 se superarà la barrera dels 8.000 contagis des de l’esclat de l’emergència sanitària, al març. Ara ja sumen 7.983, dels quals 7.126 de la segona onada encetada al juliol. De tots ells, 84 han acabat perdent la vida.

L’increment d’infeccions es trasllada també al nombre de casos actius, que torna a superar el mig centenar i arriba als 515. D’aquests, 18 es troben a l’hospital -2 més que el dimarts-. Quinze persones es troben a planta i tres a la unitat de cures intensives, de les quals una sota ventilació mecànica.

Pel que fa al sistema escolar, Jover ha informat que actualment hi ha tretze aules sota vigilància activa. És a dir, amb algun alumne confinat al seu domicili. Quatre tenen tots els seus estudiants aïllats mentre que nou amb afectació només parcial. A banda, 30 grups més estan sota vigilància passiva.

El portaveu del Govern ha tornat a fer una crida a la cautela. “Estem en la fase descendent de la segona onada, però hem de ser prudents amb els comportaments associats a les festes nadalenques” ha comentat. Tot i les darreres dades, Jover ha assegurat que no es preveu, de moment, modifcar les actuals mesures restrictives. Aquestes, ha recordat, estaran vigents fins al 6 de gener.

També ha explicat que s’han comprat 100.000 nous tests d’antígens per un import de 435.000 euros. L’operació, ha indicat, està “lligada al control sectorial que volem desenvolupar des del Govern”. Així, “amb la represa de la normalitat volem donar la tranquil·litat a la població i a qui ens visiti que tenim un control estricte de l’evolució de la malaltia”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending