El transport sanitari està altre cop pendent de l’actual concessionari i de la Creu Roja

L’ONG no descarta cap escenari i alguns operadors del sector donen per fet que intentarà donar d’alta un comerç per mirar de poder concórrer al concurs i d’aquesta manera poder remunerar més col·laboradors dels que té ara formalment en plantilla

Una ambulància de l'actual concessionari estacionada a l'hospital i reflectida en uns vidres.
Una ambulància de l'actual concessionari estacionada a l'hospital i reflectida en uns vidres. Toni Solanelles

El transport sanitari torna a estar altre cop a l’expectativa del que faci l’actual concessionari a partir de les dues societats que controla (ADP i Cor de les Valls) i, també, i potser fins i tot encara més, dels moviments que pugui acabar fent la Creu Roja. Tots els operadors del sector, fins i tot si n’hi ha algun que davant el procés declarat desert no ho va fer, han tingut accés aquest dijous al nou plec de condicions. Nou és un eufemisme. Només canvien alguns criteris i fórmules matemàtiques.

De fet, ja ho va avisar el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) en anunciar que declarava desert el concurs que hi havia en marxa. El desajustament o la distorsió que suposaven les ofertes econòmiques, especialment la de Cor de les Valls, feia, a parer de la mesa de contractació, impossible de valorar res amb cara i ulls. D’aquí que s’hagin canviat alguns càlculs dins del paràmetre econòmic de les ofertes. L’aspecte econòmic continua valent el 60% de la puntuació. La resta té a veure amb qüestions tècniques o d’implementació de millores.

Dins de l’esmentat 60%, en el primer procés per mirar d’adjudicar el servei de transport sanitari assistit però no medicalitzat, es donava molta importància al forfet fixe de dia i no a d’altres tarifes que també se sol·liciten als aspirants; això canvia ara

Dins de l’esmentat 60%, en el primer procés per mirar d’adjudicar el servei de transport sanitari assistit però no medicalitzat, es donava molta importància al forfet fixe de dia i no a d’altres tarifes que també se sol·liciten als aspirants. Ara, amb les noves fórmules incloses al plec de bases, hi haurà un equilibri major i, per tant, és el conjunt tarifari i, per tant, el cost que li suposa el servei al SAAS, el que es valora. Això no treu, però, asseguren algunes fonts coneixedores del concurs que el desajustament detectat en el primer concurs es pugui tornar a repetir tot i el canvi introduït en els càlculs.

Per tant, caldrà veure, afirmen les fonts consultades, si a l’entorn d’Ambulàncies del Pirineu (ADP) es manté l’estratègia desestabilitzadora o ara l’empresa opta per un altre camí benentès que ja coneix més o menys per on van els seus competidors, que tenint aliats espanyols, suposadament podien ser més potents que l’actual concessionari. I encara hi ha un altre interrogant més gran: què farà la Creu Roja. Algunes fonts donen per fet que declarar desert el primer procés és una manera de donar temps a l’ONG perquè resolgui els seus ‘problemes’ amb el registre de comerç i pugui solucionar la mancança que la va deixar fora del procés.

Una ambulància d'ADP aquest dimarts a la tarda.

Relacionat

El ‘nou’ transport sanitari no serà operatiu com a molt aviat fins al primer trimestre del 2022

Des de la Creu Roja ni es confirma ni es desmenteix res. De moment, segons diverses fonts de l’ONG, l’entitat no fa res. Però tampoc no ho descarta. Està fent una avaluació global. Una anàlisi del transport sanitari que es posa en concurs ara i el sociosanitari que suposadament s’oferirà a final d’any i que actualment ‘controla’ la Creu Roja. Algunes fonts properes a l’ONG han indicat que a final de la setmana vinent l’escenari podria estar més clar. I és que alguns dels principals dirigents de l’organització estan de vacances i “la notícia” -del desert del concurs- “és molt recent”.

Però hi ha diverses fonts coneixedores del món associatiu, sanitari i del voluntariat que donen per fet que la Creu Roja té necessitat d’esdevenir quelcom més que una ONG. La Creu Roja com a tal, no, però sí potser el seu entorn, atès que hi ha massa voluntaris que s’haurien cansat del voluntarisme i es té clar que cal començar a remunerar més col·laboradors que no pas es fa fins ara. I, és clar, cal trobar la fórmula a partir de la qual obtenir les misses i pagar els convits. Donar d’alta algun tipus de comerç, si els aliats internacionals no hi posen pegues, seria una via. Potser. I només potser.

Comentaris (8)

Trending