La mascareta deixa de ser obligatòria a l’escola

La bona evolució de la pandèmia porta les autoritats sanitàries a relaxar una mica més els protocols que fins ara hi havia per contenir el virus i tots els escolars i els mestres i professors immunitzats podran anar sense protecció facial a classe

Una escolar amb mascareta.
Una escolar amb mascareta. ARXIU

Les autoritats sanitàries han eliminat l’obligatorietat que els escolars hagin de dur la mascareta a les aules. La bona evolució de la pandèmia ha portat el ministeri de Salut a relaxar algunes mesures més que fins ara estaven adoptades en el marc dels protocols per combatre els efectes de la crisi sanitària. També es podran deslliurar de la protecció facial aquells docents que tinguin la pauta completa de vacunació i, per tant, estiguin immunitzats. També s’han relaxat algunes mesures respecte d’establiments de restauració, oci nocturn i gimnasos.

Respecte de les escoles, ja ho havia insinuat aquest dimarts la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, que el repte era poder alliberar els alumnes de la mascareta. Això es farà d’immediat vista la bona evolució de la pandèmia, tot i que els darrers dies s’han diagnosticat més casos dels que es veien les setmanes anteriors -en aquest sentit, les darreres 24 hores s’han notificat 13 contagis-. Els mestres i professors que per decisió pròpia o pel fet de no estar immunitzats no vulguin o no puguin prescindir de la mascareta, en el cas de maternal i primer cicle hauran d’optar per unes proteccions que permetin la visió de la boca i l’expressió de la cara “per facilitar l’educació dels infants”, segons que ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

També s’ha modificat el protocol de seguiment dels casos i contagis i els aïllaments que d’ells se’n desprèn a nivell escolar -actualment hi ha tres classes totalment confinades i sis més amb alguns dels seus integrants aïllats-. Així, a partir d’ara, aquells escolars que s’hagin d’aïllar per prevenció (els contactes, els positius s’han d’aïllar sí o sí) podran optar o bé per quedar-se a casa com fina ara o bé fer un seguiment diagnòstic. Així, els menors -a partir de sis anys, si són més petits caldrà aïllament obligatori- s’hauran de fer un test ràpid d’antígens diari durant cinc dies (al centre escolar mateix) i s’hauran de fer una TMA al setè. En el cas dels docents, es faria un test d’antigen al tercer dia i una TMA al setè.

ALTRES MESURES

L’executiu també ha acordat l’alleugeriment d’altres mesures que afecten diversos sectors, com s’ha dit. D’una banda, es permetrà que els pubs i sales de ball participin en l’estudi observacional de l’oci nocturn que s’està duent a terme els caps de setmana d’octubre. Així, podran assimilar-se a les discoteques –i per tant permetre l’activitat de ball i anar sense mascareta a l’interior– sempre que apliquin els mateixos protocols de control d’accés i aforament decretats per aquestes.

Pel que fa a les activitats esportives, es permetrà que els esportistes federats realitzin els seus entrenaments sense mascareta si ho fan en grups estables

Pel que fa a les activitats esportives, es permetrà que els esportistes federats realitzin els seus entrenaments sense mascareta si ho fan en grups estables. A més, es redueix a quatre metres la distància de seguretat obligatòria entre els diferents grups de persones que realitzin una activitat dirigida als gimnasos, i es permet que, quan les activitats es facin a l’exterior, hi puguin participar grups de fins a vint persones.

Finalment, també s’augmenta l’aforament als parcs infantils interiors i a les sales recreatives i de jocs d’atzar fins al 50%. En aquest darrer cas, a més, l’horari de tancament s’allarga fins a les 3 de la matinada, assimilant-se així al dels locals de restauració.

LES DADES, AMB UN BROT DE SIS CASOS

Tot plegat es deu a una millora significativa de la situació sanitària tot i que en les darreres hores s’ha notificat un petit brot que afecta una entitat pública i on, per ara, s’han detectat sis contagis. En tot cas, Martínez Benazet ha remarcat que les infeccions cada cop perden força més aviat i la transmissibilitat és, normalment, força baixa. Les darreres hores s’han notificat, al marge d’aquells sis casos enunciats, tretze positius més, amb la qual cosa la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat és de 15.284 persones i es registren un total de 15.051 altes. El total de defuncions fins a la data és de 130.

Actualment -segons les darreres dades oficials facilitades pel Govern- hi ha 103 casos actius: una persona resta ingressada a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell –no hi ha ningú a l’UCI–. Aquesta persona hi ha ingressat les darreres hores. De fet, els darrers dies s’han produït diferents ingressos, però sempre de curta estada i que no s’han solapat entre ells.

Comentaris (13)

Trending