“Eufòria no, però sí cert optimisme” per la davallada de la força reproductora de la Covid

Salut celebra una sensible millora de la situació sanitària i tot i reconèixer que és “fràgil” i témer l’impacte del retorn de les vacances de Tot Sants espera poder tornar en poques setmanes a “la imatge de país segur”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d'aquest dilluns.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d'aquest dilluns. C. ESTEVE / SFGA

Res de relaxar-se. Per ara no es planteja cap canvi en les restriccions imposades al Principat. Això no treu, però, que segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Andorra torni a agafar el camí del “país segur, la destinació segura”. “Som els primers a Europa” de començar a tòrcer la corba, ha assenyalat el ministre tot anunciant que per primera vegada en moltes setmanes amb l’índex de reproducció per sobre d’1, després d’una lleugera però progressiva disminució de contagis, la força del virus per reproduir-se (R0) s’ha situat en 0,89.

Les darreres 24 hores s’han diagnosticat al Principat 63 casos positius més, que fan que la xifra global d’infectats des de l’inici de la pandèmia sigui de 4.888. Actualment hi ha 1.265 malalts actius, deu menys que diumenge gràcies a les 73 recuperacions hagudes les darreres hores. Sortosament no s’ha hagut de lamentar cap nova defunció i la pressió hospitalària també ha minvat, amb 31 persones ingressades al Nostra Senyora de Meritxell -vuit a l’UCI- i onze més a la planta Covid del Cedre, on es preveu que entre dimecres i dijous es produeixin les altes de la meitat dels romanents.

Les darreres 24 hores s'han detectat 63 casos positius més, que fan que la xifra global d’infectats des de l’inici de la pandèmia sigui de 4.888. Actualment hi ha 1.265 malalts actius, deu menys que diumenge gràcies a les 73 recuperacions 

Tot plegat ha portat Martínez Benazet a manifestar “eufòria no però sí cert optimisme però amb cautela” davant una situació que continua sent “molt fràgil” però que hauria de portar cap a una finestra d’esperança per a l’inici de la temporada d’hivern, tot i que com ha recordat el titular de Salut fer previsions hores d’ara i en plena pandèmia és molt complicat i el nivell d’incertesa continua sent molt elevat. El ministre està convençut que s’ha arribat “a la part alta de la corba i comença el descens”. Però no obstant això no es pot abaixar la guàrdia. “Hem de seguir amb la mateixa dinàmica.”

Martínez Benazet ha evitat avançar cap data d’una possible relaxació interna de mesures i ha clamat perquè es mantingui el descens de la interacció social. Amb un cert temor que la tornada de la setmana de vacances de Tot Sants pugui comportar un nou repunt de la infecció, el ministre ha demanat que tothom que hagi mantingut alguna conducta de risc o vulgui estar més segur, quan faci entre cinc i vuit dies que ha tornat de la destinació de descans que es faci una prova de detecció ràpida de la malaltia.

Certament, el fet que els països veïns hagin adoptat mesures de restricció que fa que ni els ciutadans del Principat puguin sortir-ne alegrement ni tampoc pugui arribar turisme facilitarà que encara es pugui reduir una mica més la incidència del virus. Perquè es redueixen els contactes. “És obvi” i “seria lògic” que “el confinament exterior” ajudarà, ha admès el titular ministerial que ha ressaltat, però, les mesures pròpies, “ponderades i adequades”, i fins i tot avançades a les d’altres països. Per això, la situació actual sensiblement millor “és gràcies al que hem fet nosaltres i no al que han fet els altres”.

“És obvi” i “seria lògic” que “el confinament exterior” ajudarà, ha admès el titular ministerial, a reduir els contactes socials, però si la situació actual és sensiblement millor “és gràcies al que hem fet nosaltres i no al que han fet els altres”

Martínez Benazet, que ha destacat que “l’objectiu és arribar a la temporada d’esquí en la millor situació epidemiològica possible”, tot garantint la millor salut per a les persones i la menor pressió sobre el sistema sanitari i l’econòmic, ha tornat a insistir que “no és comparable” el cas d’Andorra “amb el dels països veïns” perquè per molt que “se’ns miri només amb unes dades, que són les de la incidència dels contagis”, això es deu “a una major capacitat diagnòstica i amb una tècnica com la de la TMA, més sensible que la PCR”.

Per tant, segons el ministre, no hi ha dubte que “hem de seguir així”. Amb l’estratègia de “cribrar, cribrar, cribrar” i “rastrejar, rastrejar, rastrejar”. I seguint els confinaments que s’indiquin amb el mateix respecte com sembla que se segueixen ara després d’unes setmanes de dubtes i incompliments i sense fer ni grans previsions ni grans avançaments respecte, per exemple, l’aixecament de les mesures restrictives actualment imposades.

Comentaris (9)

Trending