La Seu ‘colla’ el govern espanyol per avançar en el nou conveni sanitari

L’alcalde, Francesc Viaplana, lamenta que, malgrat la “bona predisposició” d’Andorra per ampliar l’atenció que pot donar el sistema de salut del Principat a pacients de la comarca veïna, el govern espanyol no hagi avançat en el document

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell. Altaveu

Fa temps que es parla de la possibilitat d’ampliar la col·laboració ja existent entre Andorra i Espanya per permetre atendre, en segons quins casos, pacients de l’Alt Urgell a l’hospital de Meritxell. El problema és que el conveni que ho hauria de permetre no avança. Està encallat. Des de la Seu la situació ja comença a generar un cert malestar. Per això, des de l’ajuntament s’ha volgut ficar pressa. Com posa en relleu l’alcalde, Francesc Viaplana, el nou acord suposaria una considerable millora per a moltes persones de la ciutat i la comarca.

Com recorda el màxim responsable del consistori, actualment ja hi ha una cooperació. Sense anar més lluny, es va posar en evidència durant els pitjors estadis de la pandèmia del coronavirus, quan la unitat de cures intensives andorrana va servir per acollir malalts provinents de la comarca veïna. I no és pas l’únic exemple. “El conveni ara permet fer alguns tractaments com la diàlisi o altres de més específics”, indica Viaplana, en declaracions a Altaveu.

Els beneficiaris d’aquesta cooperació eviten haver d’anar a l’hospital de referència de la comarca: l’Arnau de Vilanova. Ras i curt, gairebé dues hores de viatge. Per això, quan fa un temps es va parlar de fer un nou conveni o ampliar l’actual a més tractaments es va veure amb molts bons ulls. “Parlem que es puguin derivar pacients a l’UCI traumatològica o de poder accedir a especialistes”, indica l’alcalde de la Seu. En aquest darrer àmbit, recorda que “costa que vinguin aquí, sigui des de Barcelona o Lleida”. En canvi, s’entén que seria interessant que poguessin baixar metges des del Principat o que pacients alturgellencs tinguessin l’opció de visitar-se en consultes andorranes.

El problema, però, és que, malgrat les bones paraules de fa un temps, el conveni nou o la reforma del vigent no avança. “Pel que fa al Govern d’Andorra, hi ha predisposició, però no es mou per la banda de l’espanyol”, indica Viaplana, que recorda que, tot i que Catalunya té les competències de sanitat, l’acord ha de ser signat entre països. “Seria trobar l’entesa econòmica per pagar les prestacions”, ha indicat.

Viaplana -
Viaplana i Crespín, en la reunió de dilluns.

I això ha generat un cert malestar. Per això, en la reunió que l’alcalde alturgellenc va mantenir dilluns amb el subdelegat del govern a Lleida, José Crespín, va insistir en la importància que té donar un impuls al nou conveni, ja que “beneficiaria tota la comarca i, fins i tot, a les veïnes”. I és que “passarien de tenir un hospital de referència a una hora i tres quarts a només mitja hora; seria molt positiu tant pels pacients com pels acompanyants en poder-se atendre la gent amb més proximitat”.

De la trobada, Viaplana apunta que “el subdelegat va mostrar predisposició per parlar amb el govern espanyol i avançar”. Tot però, continua “a la taula del ministeri”.

Comentaris (4)

Trending