Salut refreda les expectatives de tenir la recepta electrònica a final d’any

La ministra afirma que és d’un “optimisme important” tenir una eina clau per al tercer pagador en sis mesos i assegura que la CASS s’ha compromès a abonar la part dels medicaments que inicialment suportin els farmacèutics en entre tres i set dies

La ministra de Salut, Helena Mas, durant la compareixença.
La ministra de Salut, Helena Mas, durant la compareixença. Toni Solanelles

La ministra de Salut, Helena Mas, sense descartar-ho del tot, ha refredat les expectatives que sigui possible disposar de la recepta electrònica, un element clau per poder estendre el tercer pagador especialment, és clar, en matèria farmacològica, de manera universal. El calendari esmentat amb “la boca petita” aquest matí al Consell General per la presidenta del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Montserrat Capdevila, és d’“un optimisme important” segons Mas, però la voluntat sí que és disposar d’aquesta eina “en els millors dels temps”.

Mas ha parlat d’aquesta qüestió arran de la confirmació de les dates per posar en marxa el tercer pagador farmacològic per als majors de 65 anys, circumstància que es donarà el 18 de setembre, i per a les persones amb diversitat funcional, que s’implementarà el 20 de novembre. La titular de Salut ha exposat a grans pinzellades el funcionament del mecanisme que possibilitarà que una part de la població sensible hagi d’abonar ja només el 25% del cost dels medicaments que se’ls hi hagin prescrit per la via referent en el moment d’anar-los a cercar en un establiment farmacèutic.

La responsable ministerial ha explicat que el conveni establert entre la CASS i el Col·legi de Farmacèutics (COFA) estableix que aquests segons seran reintegrats amb la quantitat que inicialment suportin en un termini d’entre tres i set dies. I ha assegurat Mas que tots els actors que intervenen en aquesta qüestió han mostrat el seu acord en tirar-la endavant. “Hi hem treballat molt de prop”, ha garantit la ministra, en relació a la feina feta amb els farmacèutics i amb la CASS.

PROJECTE PRIORITARI

Demanada per la recepta electrònica, Mas ha recordat que és “un projecte prioritari” i en el qual “fa molt temps que hi treballem”. La titular de Salut ha assegurat que hi ha tres fases a superar. En una fase inicial “s’ha d’establir un vademècum”. I aquesta fase “és una fase tancada” però encara no està ni en proves. Després, els metges han de poder prescriure amb aquest vademècum, que són el conjunt de medicaments, provinents d’Espanya o França o d’altres indrets, i que tenen incidència al Principat.

Rètol d'una farmàcia.

Relacionat

La recepta electrònica, pendent de les farmàcies encara sense actualitzar el programari

Una vegada això estigui en marxa, també els farmacèutics han de posar-hi la seva part. Per a tot plegat, ha recordat la ministra, “fa falta desenvolupament informàtic”. Per tant, que tot plegat pugui ser una realitat el desembre és d’un “optimisme important però no és descartable que pugui ser. I si no pot ser a final d’any, sí a principi de l’any vinent”, ha remarcat una Mas que ha parlat de “desig”, de “voluntat” de tenir la recepta electrònica “en els millors dels temps, en els millors terminis”.

Helena Mas també ha aprofitat la seva compareixença en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres per anunciar que ja hi ha l’acord perquè hi hagi cobertura pública per a la gent gran en matèria de podologia. Podran acudir dos cops l’any al podòleg sempre per necessitats mèdiques, no estètiques. A fer una revisió dels peus o quiropòdia. L’estat dels peus incideix “en les futures alteracions de la marxa”, ha explicat la ministra, que ha explicat que cada sessió tindrà un preu de 5 euros, s’oferiran als CAPs parroquials i caldrà cita prèvia.El conflicte del transport sanitari “ens ocupa i ens preocupa”

La ministra de Salut, Helena Mas, ha assegurat que el Govern està ocupat i preocupat per la situació que es viu en el transport sanitari, però ha demanat temps i que es deixi fer als equips de mediació abans de posar més pressió sobre la situació. Tot just ara s’inicien les “reunions conjuntes per poder trobar aquesta solució” i “esperem que sigui en els millors terminis” que vol dir que “sigui en en pocs mesos”. Mas, que ha assegurat que la qüestió “ens ocupa i ens preocupa”, ha garantit que “des del SAAS es proveirà de tots els ajuts i assistència” per garantir el servei i el millor tracte a l’usuari. 

Etiquetes

Comentaris

Trending