La recepta electrònica, pendent de les farmàcies encara sense actualitzar el programari

La CASS admet que es voldria implementar abans de finals d’any perquè “ens seria de gran ajuda” per controlar la despesa, però apunta que “no depèn de nosaltres” sinó bàsicament dels establiments que són clau per a la seva aplicació

Rètol d'una farmàcia.
Rètol d'una farmàcia. Toni Solanelles

La recepta electrònica segueix sense data concreta. Des de la part pública es té pressa. Així ho ha admès la presidenta del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Montserrat Capdevila, que ha posat en relleu que serà una eina que ajudarà a controlar la despesa sanitària. El problema, però, rau en el fet que la “pressa” que es té en aquesta part de l’equació (Govern, la mateixa parapública i el SAAS) no es correspon amb la realitat. Especialment en el fet que, per ara, prop de la meitat de les farmàcies -claus en l’aplicació- no tenen el sistema adaptat.

Així es va constatar en la darrera reunió de la comissió mixta que pilota el projecte d’implementació de la recepta electrònica. Allà, segons ha revelat Capdevila, es va expressar el desig que tot estigui en marxa abans de finals d’any. “Amb la boca petita”, però, ja que cal encara fer molts passos. Un d’essencial és que totes les farmàcies estiguin preparades. I no és pas així, ni de bon tros.

Dels més de cinquanta establiments que hi ha al país, ara mateix, més d’una vintena encara han d’actualitzar el programari per poder aplicar la recepta electrònica. “Totes han d’entrar al sistema”, ha avisat la màxima responsable de la CASS, tot reconeixent que, per part seva, “tenim pressa”. En canvi, però, “no depèn de nosaltres”.

Un exemple dels problemes actuals és l’aplicació del tercer pagador per a la gent gran a partir del setembre. Tocarà buscar un sistema diferent per poder-lo implementar. “Demanarem que la recepta sigui en paper, signada pel metge i que les farmàcies hagin de posar tampó per evitar duplicitats”, ha comentat Capdevila. Es considera que, d’aquesta forma, es podrà controlar que no es dispari la despesa.

Justament, aquest objectiu també es té amb la recepta electrònica. Per a la CASS ha d’esdevenir, un cop estigui en marxa, una eina eficaç per aconseguir aquest millor control. “Ens serà de gran ajuda”, ha afirmat Capdevila, tot recordant que “a Catalunya hi va haver una reducció important quan es va instaurar”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending