Salut manté que a l’estiu hi haurà “una quantitat suficient de població” immunitzada a la Covid

El ministre evita ara preveure percentatges vist l’alentiment en la producció internacional de vacunes alhora que admet que aconseguint set dosis de molts dels vials de Pfizer es podran inocular 1.300 persones en la primera fase

Vacunació d'un professional de transport sanitari aquest dimecres.
Vacunació d'un professional de transport sanitari aquest dimecres. creu roja

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que es manté la previsió de tenir “una quantitat suficient d’immunització” a la Covid “a la primavera avançada o l’estiu”. No obstant això, el titular ministerial ha evitat ara referir-se a percentatges, vistes les dificultats que hi ha a nivell internacional per poder mantenir un ritme de vacunació relativament alt. De fet, a tots els països s’ha vacunat hores d’ara entre 1,5 i un 2% de la població.

La primera fase de vacunació, la que s’està duent a terme amb els flascons enviats per Espanya de Pfizer, permetrà inocular unes 1.300 persones, després que s’hagi aconseguit que aquells vials que poden ser manipulats per les expertes del servei de Farmàcia del SAAS, que no són ni de bon tros tots els que s’estan manipulant al país, puguin donar set dosis i no sis ni cinc com fins ara es pensava o en molts llocs s’obté.

vacci

Relacionat

Andorra obté set dosis de cada flascó de Pfizer

Una vegada s’hagi vacunat aquestes 1.300 persones, en gran part sanitaris (hores d’ara s’ha inoculat la primera dosi de la vacuna Pfizer a 744 persones), no se sap quan es podrà continuar vacunant, encara que Martínez Benazet no ha estat tan explícit en les seves explicacions. Sí que ha dit, però, que una vegada passi “aquesta aturada per engegar” amb més força es podran assolir les previsions. “No diria quan es normalitzi (la capacitat de produir vacunes) perquè això no és la normalitat”, ha explicat el ministre, però sí quan arribi més vaccí, es preveu rebre al “nivell d’immunització” previst.

Ara per ara no es preveu alterar ni l’organització ni la logística de la vacunació, tot recordant que cada vacuna, segons la farmacèutica que la impulsa, té les seves pròpies característiques, també en el moment d’administrar-la. La d’Oxford i Astrazeneca és la més similar a les ‘de tota la vida’ i, per tant, s’ha dit des de fa setmanes, es voldria administrar en format ‘stop lab’. De moment, però, és aviat saber quan arribaran aquestes vacunes al Principat.

Tot el material preparat per vacunar.

Relacionat

La frenada de producció de vacunes deixa en l’aire l’arribada de la segona remesa a Andorra

Tampoc no se sap quan vindran des de França les dosis de Moderna encara que “no estem preocupats”, ha dit el ministre, que ha deixat clar que aquestes vacunes han d’entrar en joc “en una segona fase”. En tot cas, Martínez Benazet ha assegurat que entre Espanya i França, i també gràcies a la participació del Principat al projecte Covax de l’OMS, els ciutadans d’Andorra no es quedaran enrere quant a vacunació. Hi haurà el mateix percentatge de població vacunada al Principat que als països de l’entorn.

El ministre també s’ha referit a les soques britànica, sud-africana i brasilera, per assegurar que “no n’hem detectat cap i desitgem que triguin en arribar perquè són més infectives”. Alhora ha remarcat Matínez Benazet que després dels brots de l’hospital, de Salita o de Sant Vicenç d’Enclar no hi ha cap focus concret que preocupi en excés, més enllà que és cert que hi ha pacients de més edat i en un estat més greu que necessiten atenció a l’UCI, situació que no es va donar a la segona onada.

Etiquetes

Comentaris

Trending