La frenada de producció de vacunes deixa en l’aire l’arribada de la segona remesa a Andorra

Pfizer pretén renegociar amb la UE el preu dels flascons vist que s’ha evidenciat que una bona manipulació permet obtenir almenys sis dosis

Tot el material preparat per vacunar.
Tot el material preparat per vacunar. SAAS

La frenada de producció de vacunes que afecta sobretot la farmacèutica Pfizer deixa en l’aire l’arribada de la segona remesa al Principat. Les properes setmanes és possible que la majoria d’estats de la Unió Europea (UE) hagin d’aturar gairebé per complet la campanya de vacunació encetada abans de final d’any. Encara que a Andorra les inoculacions s’han iniciat molt més, el país no s’escaparà tampoc d’haver d’aturar, probablement, la campanya. Hi ha els vials que hi ha i no n’hi haurà més en dies o setmanes.

Diverses fonts han confirmat que no hi ha data perquè arribin nous flascons de Pfizer. I han recordat que no serà fins que acabi el compromís amb Espanya perquè es redirigeixen, pagant, vacunes de la farmacèutica americana cap al Principat que després comenci a operar l’acord que encara s’està acabant d’ultimar a nivell documental amb França i que hauria de permetre rebre, després, vaccí de Moderna.

Com passarà als països de l’entorn, probablement al Principat s’haurà de parar la campanya de vacunació i no es podrà preveure quan es podrà reactivar

Pel mig hi ha la vacuna d’Oxford i AstraZeneca i el compromís amb Covax, de la qual el Principat és soci, perquè durant el primer trimestre d’aquest 2021 arribin a Andorra 26.400 dosis de l’esmentat profilàctic. Tot i ser un període relativament tancat, un trimestre dona un cert marge temporal i si Oxford no envia el seu vaccí fins la darrera setmana de març, tot i complir els terminis, no facilitarà a Andorra una gestió millor si ben aviat es queda sense dosis per poder continuar administrant.

En dos viatges el Principat ha rebut vials corresponents, inicialment, a unes 2.000 dosis de Pfizer. Per tant, per vacunar un miler de persones que ja es va anunciar que segurament serien 1.200. S’ha fet la previsió necessària perquè es puguin administrar les dues dosis necessàries a aquestes persones. Però previsiblement no es podrà anar més enllà durant dies.

vacci

Relacionat

Andorra obté set dosis de cada flascó de Pfizer

Paral·lelament, i amb un escenari en què Andorra no té res a dir-hi però que de retruc li afectarà, hi ha les exigències de Pfizer per poder cobrar més per cada vial que lliuri a la Unió Europea. La farmacèutica partia de la base que per cada flascó s’obtenien cinc dosis. La pràctica diària ha evidenciat que fent una bona manipulació dels vials se’n poden arribar a extreure en moltes ocasions fins a sis dosis. De fet, al Principat, apurant al màxim, en la majoria d’ocasions s’estan obtenint set dosis per vial.

Amb tot, Pfizer reclamaria a la UE el preu equivalent a sis dosis per vial. Al Principat hi ha el convenciment que la propera remesa de vacunes que arribi de Pfizer, quan arribi, ja s’haurà encarit una mica justament per aquesta circumstància. Es fixarà un cost en funció de sis dosis per flascó i no cinc com s’havia establert inicialment.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending