Salut ja té localitzats diversos dispositius que podrien emmagatzemar la vacuna de Pfizer

S’està avançant en un estudi sobre l’evolució serològica de les persones cribrades al Principat per recopilar dades sobre la immunitat a la Covid, que sembla que es més duradora en persones grans que en joves

La cursa per aconseguir vacunes per fer front a la Covid és un dels grans cavalls de batalla.
La cursa per aconseguir vacunes per fer front a la Covid és un dels grans cavalls de batalla. ARXIU

El ministeri de Salut té localitzades diverses instal·lacions, públiques i privades, que podrien arribar a emmagatzemar les dosis de la vacuna Pfizer si una vegada aquesta ja sigui injectable continua sent necessari conservar el fàrmac a aproximadament 80 graus sota zero. De moment el laboratori Pfizer no forma part del projecte Covax i, per tant, no és evident que Andorra hi pugui tenir accés, encara que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) manté negociacions per a la seva inclusió.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha reiterat que s’ha fet una reserva de 240.000 euros per poder adquirir les dosis necessàries -de laboratoris diversos- per poder vacunar el 50% de la població, ha explicat que les vacunes d’Oxford (AstraZeneca), la de Moderna o la de Sanofi ja s’inclouen en el projecte Covax. Però també ha recordat que “cap d’aquestes vacunes ha acabat la fase 3” i per tant encara falta recorregut abans no siguin administrables. “Ens guiarem per criteris de seguretat i d’eficiència”, ha remarcat el titular ministerial, que ha deixat clar que d’inici hi haurà dosis per vacunar el 20% de la població.

Es subministrarà els fàrmacs a les persones més vulnerables, a aquells ciutadans de més de 65 anys i al personal sanitari o sociosanitari que hagi de tractar amb malalts Covid. Evidentment, ha indicat Martínez Benazet, aquell que hagi produït anticossos que el facin immune no serà vacunat. Per això caldrà fer un estudi serològic en aquells que es vulguin vacunar. De fet, a nivell global, al país, s’està fent un estudi a partir de les analítiques i els cribratges realitzats fins ara per tenir més dades sobre la immunitat. Els primers elements fan presagiar que la immunitat és relativament curta i que ho és menys en la gent gran respecte de la jove.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa.

Relacionat

Benazet tanca qualsevol debat: la vacuna contra el coronavirus no serà obligatòria

Com ja va avançar aquest dilluns, perquè el virus no pugui pràcticament circular és necessita que de manera natural o artificial el 60% de la població estigui immunitzada. Es preveu que amb una combinació -per disponibilitat- de les diferents vacunes amb les quals s’està treballant la tardor del 2021 es pugui assolir una immunització força generalitzada. Una de les vacunes que està avançant és la dels laboratoris Pfizer. D’entrada, però, té una logística complicada perquè s’ha de conservar a molt baixa temperatura.

No obstant això, i si realment quan ja sigui utilitzable continua sent necessari la conservació a 80 graus sota zero, Martínez Benazet ha explicat que al Principat es disposa de llocs que podrien servir de magatzem. Al mateix hospital es podrien conservar les vacunes i, també, en instal·lacions d’una empresa biotecnològica privada del Principat i fins i tot en algun hotel. Tot i que és una logística complexa no seria un escull insalvable, ha vingut a dir el ministre.

Comentaris (1)

Trending