Salut considera que es podrà determinar com va entrar el coronavirus al país

Martínez Benazet assegura que “aquí a Andorra no hem tingut un pacient 0” i que “el gran mèrit d’aquesta crisi” és no haver col·lapsat el sistema sanitari tot la molt alta incidència de la malaltia

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. Toni Solanelles

Els experts en epidemiologia del ministeri de Salut estan estudiant fil per randa les diferents soques del coronavirus que van arribar al Principat i es podrà determinar amb força precisió com va entrar i com es va expandir el virus a casa nostra. Així ho ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que té clar que “aquí a Andorra no hem tingut un pacient 0” i que “el gran mèrit de la gestió d’aquesta crisi” és no haver col·lapsat el sistema sanitari tot i l’elevada incidència de la malaltia que hi ha hagut al país.

El titular de Salut va recordar durant la compareixença per fer públiques les primeres dades relatives als resultats del cribratge massiu serològic que l’arribada del virus al país es va dur a terme “per diversos camins”. Especialment per ciutadans del país que van tornar d’estades a la Xina, a Corea o al nord de França o que venien de vacances de Carnaval havent estat a Milà, per exemple. També turistes procedents de Madrid haurien facilitat el contagi. En qualsevol cas, el ministeri podrà determinar amb bastanta precisió l’escenari. “Van arribar moltes soques, se n’estan analitzant diverses”, ha reconegut Martínez Benazet.

Joan Martínez Benazet i Josep Maria Piqué durant la compareixença.

Relacionat

Salut frena l’optimisme sobre el retorn a una normalitat absoluta

El titular de Salut ha reconegut que la incidència de la Covid-19 ha estat “molt alta”. 1.100 casos per cada 100.000 habitants. “Sort que ens vam tancar” i això va fer davallar la letalitat de la malaltia. “El gran mèrit de la gestió d’aquesta crisi és que tenint una incidència molt elevada vam aconseguir que no es col·lapsés el sistema sanitari i que es pogués donar el mateix tractament a tothom”, ha assegurat un Martínez Benazet que quant a la incidència del virus ha explicat que “és la mateixa que Madrid” amb uns resultats d’impacte hospitalari i de letalitat molt diferents.

“Els polítics no hem gestionat políticament una pandèmia, no hem fet una gestió política sinó molt tècnica”, segurament ajudat pel perfil del propi ministre, segons que va explicar ell mateix. En aquest sentit, segons Martínez Benazet, el mèrit és del conjunt de la ciutadania, a la qual malgrat la bona marxa, la bona evolució de la pandèmia, ara més que no pas fa dues setmanes, demana “cautela”. El ministre parla de “retorn a la normalitat amb precaucions” i creu que anar-se adaptant a partir de grups de convivència és una bona manera d’anar desconfinant-se.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending