Salut i CASS estudien mecanismes per acotar el canvi de metge referent

Es pretén evitar que els usuaris puguin deixar un facultatiu pel sol fet de no ser atesa “una demanda indeguda” com pot ser una sol·licitud de baixa que no toca o l’exigència d’una prova que no és necessària

Rètol de la CASS a la façana de la parapública.
Rètol de la CASS a la façana de la parapública. Toni Solanelles

“El metge no pot ser manat pel pacient.” A partir d’aquí, el ministeri de Salut i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) estan estudiant mecanismes per acotar en quins casos es podrà canviar de metge referent tot respectant, alhora, la lliure elecció mèdica que, avui per avui, és una de les claus de volta del sistema sanitari del Principat. Els responsables de les dues institucions són conscients que la decisió es pot observar com “una mesura impopular” i per això es va amb peus de plom.

Les fonts consultades han reconegut que el metge referent és un excel·lent model sempre que aquest facultatiu es converteixi realment en el guia mèdic d’aquella persona que l’escull. I que li resolgui la immensa majoria de les necessitats de salut que tingui. A partir del moment, han assegurat les fonts, “que la paraula referent passa a ser entre cometes” ja hi ha “altres perills”. Per això, els consultats han explicat que “el pacient ha de demanar coses legítimes” i ha de saber que el metge li pot denegar “coses indegudes”.

I que el facultatiu pot denegar aquestes peticions sense tenir una mena d’espasa de Dàmocles damunt el cap. I aquesta espasa, aquest “mitjà coercitiu”, pot ser la potestat de canviar de metge referent de forma lliure i sense cap justificació. Aquest escenari és el que es vol evitar. “Si el metge referent acaba esdevenint només aquella persona que envia un pacient d’aquí a allà i l’únic que fa és cobrar, el model no funcionarà”, han advertit les fonts, que han explicat que, certament, s’ha de deixar bullir una mica més el sistema abans d’adoptar cap decisió.

Ara bé, està clar, tant al ministeri com a la CASS, que “hi ha d’haver una modulació, una interlocució, que faci que hi hagi una relació de força entre el pacient i el metge”, i que l’usuari no pugui canviar de facultatiu referent pel simple fet que aquest li hagi denegat una baixa pretesa o consideri que no cal repetir una prova, situacions que no amb excés però sí que s’estan donant hores d’ara. Es busca un model de control de canvi de metge que sigui molt ‘sui generis’, que no tingui cap dels greuges que es poden donar als països de l’entorn i que, respectant la lliure elecció de metge, serveixi per evitar abusos.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending